A mákot évszázadok óta ismerik. Manapság dísznövényként is termesztik.
A mák vagy más néven kék mák sok vitamin és ásványi anyag forrása. Leginkább ünnepi ételekhez képzeljük el, de egész évben fogyasztható. Sőt, élettani hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztanunk.
Magas a rosttartalma (2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található), mely támogatja emésztésünket, bélrendszerünk egészséges működését. Gazdag kalciumban, rézben, foszforban,vasban és mangánban. A mákban telítetlen zsiradék található, a belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.
Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Réz – A réz elengedhetetlen a zavartalan vérképzéshez, és a központi idegrendszer működéséhez. A réz a kalcium hasznosulásához is nélkülözhetetlen, így fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében és a csontok egészségének fenntartásában. Továbbá szükség van rá a C-vitamint felszívódásához.
Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
Mangán – A mangán hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához.
Összetevők:
kék mák
Tárolása:
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték
100 g-ban
Egy adagban (50 g)
RI%* (50 g-ban)
Energiaérték
2263 kJ / 539 kcal
1131 kJ / 169 kcal
13%
Zsír
- Telített zsírsav
42,9 g
5,5 g
21,5 g
2,8 g
31%
14%
Szénhidrát
- Cukor
4,2 g
3,2 g
2,1 g
1,6 g
1%
2%
Rost
20,5 g
10,3 g
-
Fehérje
23,7 g
11,9 g
24%
Só**
0,02 g
0,01 g
<1%
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI - Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS - a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Mutass többet