Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

3 tipp, ami segít a csodás gyep létrehozásában!

A tavasz megérkeztével a növények kivirulnak, rügyeznek, virágokat hoznak, egy szóval újraélednek. Ez persze az olyan átlagos növényekre is igaz, mint a fű, ami kertünk természetes burkolatát képezi. Sajnálatos módon azonban a nyár erős UV-ja és a csapadékmentesség, továbbá a tél erős fagyai és szele rendre megviselik gyepszőnyegünket, ezért annak fokozott törődésre van szüksége.

Írásunkban 3 olyan praktikát tárunk fel, amik segítségével gyeped erős, ellenálló és szemnek is tetsző maradhat egész évben!

 

Rendszeres és precíz fűnyírás

 

 

Csakúgy, mint a hajkoronák megújításánál, úgy a gyep olvasatában is kiemelten fontos, hogy megfelelő mértékben nyírva legyen. A fűnyírást az egészen egyszerű kézi/mechanikus fűnyíróktól kezdve az egészen profi fűnyíró traktorokig szinte bármivel végezhetjük. A lényeg az, hogy rendszeres időközönként tegyük ezt meg, figyelve a fű növését és nedvességigényét.

Ha olyan fűnyírót választunk, aminek nincs a levágott fű azonnali tárolására alkalmas kosara fontos, hogy a nyírást követően módszeresen és alaposan gereblyézzük össze a levágott füvet így hagyva teret és levegőt a lenyírt fűszálaknak.

A fűnyíró kiválasztásának legfontosabb szabályzói a kert mérete, a nyírás gyakorisága és pénztárcánk teherbíró képessége. Válasszunk olyan típust, aminek használata kényelmes, fenntartása és megvásárlása nem okoz anyagi problémát és a várt eredmények eléréséhez megfelelő.

 

Gyepszellőztetés

 

 

Egy az átlagember számára kissé ismeretlenül hangozhat, ám jelentősége annál nagyobb az egészséges gyep esetében. A gyepszellőztetés első lépése vicces módon nem maga a szellőztetés, hanem a lazítás, amire konkrét eszközök szerezhetőek be. A lazító hasonlít egy gereblyére, azonban a mellett, hogy összegyűjthető vele a felesleges moha, a levágott fű maradéka és a gyepet takaró más növényi részek (levél, kisebb ágak, gazmaradékok stb.) segít eltávolítani a gyep elhalt vagy épp elhalóban lévő szálait, így fellazítva a gyepszőnyeg teljes egészét.

Ezt követően vagy épp ezt kiváltva következhet a gyepszellőztetés, amit egy speciálisan kialakított benzines- vagy elektromos gyepszellőztető géppel tehetünk meg. A működési elv hasonló, mint a gyeplazító esetében, ám annál sokkal kíméletesebb, így szebb végeredmény érhető el vele.

A legtöbb szakember szerint éves szinten nagyjából 5 szellőztetésre lesz szükségünk, amelyek közül az elsőt áprilisban javasolt elvégezni.

 

Trágyázás

 

 

Csakúgy, mint a takarmánynövényeknek, a gyepnek is szüksége van néha egy kis tápanyagbombára, amitől új erőre kaphat. Használhatunk természetes trágyát és műtrágyát is, ám javasolt a lehető legtermészetesebb eljárások alkalmazása, főként akkor, ha aktívan jelen van a család a kertben.

Egy jól kiválasztott trágyaszóróval a folyamat percek alatt elvégezhető mindennemű erőfeszítés nélkül. Válasszunk megfelelő nitrogén, foszfor és kálium arányú trágyát és minimum évi háromszor alkalmazzuk a tökéletes gyepminőség érdekében.

E három praktika rendszeres alkalmazásával olyan gyepünk lehet, amire mindig is vágytunk. Ha a cikkben említettek közül valamivel nem rendelkezünk, érdemes az a Fullmarkt webáruházából beszereznünk, ahol a nagyszerű árak mellett komoly készlet és minőségi termékek várnak ránk!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem