A méz az emberek kedvenc természetes édesítője, amelynek számos felhasználási módja létezik, ám azt kevesen tudják, hogy az ember és a méz kapcsolatának kezdetéhez egészen az őskorig kell visszamennünk.
A Bodó Méhészet segítségével felidézzük hogyan fonódott össze a természet folyékony aranyának útja az emberrel, hogy lett táplálkozásunk szerves része és mi lehet a jövője a méhek csodás találmányának.
Az első emlék, amely valamilyen módon ábrázolja az ember és a méz kapcsolatát a Spanyolországban található Arana barlang falára lett felfestve. A kép egy alakot ábrázol, amint épp mézet csen a méhek kaptárából. E kép létezése miatt a kutatók azt feltételezik, hogy az akkori előemberek rendszeresen fogyasztottak mézet, méghozzá lépes formában.
Ha arra gondolunk, hogy a lépesméznek mennyi pozitív élettani hatásan van, sokkal könnyeb elhinni az előbb említetteket, hiszen elődeink is saját bőrükön érezhették az aranysárga édesség jótékony befolyását.
A Római Birodalom, az ókori Hellas, az arab világ és az Egyiptomi Birodalom területein is előszeretettel alkalmazták a mézet a legkülönfélébb módokon, orvosságként, balzsamozásra, sütemények ízesítésére egyaránt, ám nem volt ritka az afrodiziákumkénti felhasználás sem.
Hogy közelebbi példát említsünk, a Honfoglalás korából származó írásos emlékek szintén foglalkoznak a méhekkel, a méhészettel és a mézfogyasztás jótékony hatásaival. Itt már megemlítik a méhviaszból készült gyertyákat is, amelyek fontos használati tárgyai lesznek a következő évszázadoknak.
Ahogy haladt előre a történelem kereke, úgy a méz és a méhészeti termékek felhasználása is fejlődött, formálódott. Az ipari forradalom szele sok mindent megváltoztatott, így volt ez a világítással is, hiszen a gyertyákat lassan leváltották olajlámpák, míg a cukorgyárak ekkortájt kezdtek kivirágzani, így a fő édesítő szerepe is háttérbe szorult.
Ez szerencsére nem azt jelentette, hogy a társadalom háttérbe szorította volna a mézet, hanem sokkal inkább terelte a mézfelhasználást újabb és újabb területek felé. A cukrász-, borász- és sörfőző mesterek szabadjára engedték kreativitásukat és nagyszerű ételeket italokat alkottak a méz segítségével, míg a modern orvoslásban és gyógyszergyártásban is beépítésre került a méz különböző formákban.
Manapság a méz hírneve töretlen, sőt olyannyira megnőtt felhasználása, hogy a kínálat alig tudja kiszolgálni a piacot. A folyamatos innovációk miatt olyan termékek lettek elérhetőek, amik sok mézes terméket már-már luxus kategóriába emel, gondoljunk csak a kozmetikumokra vagy az étrendkiegészítőkre.
A jövő kissé kétes megítélésű, hiszen a fejlődés és a kereslet nem csökkenő tendenciát mutat, ám sokan elfeledkeznek arról, hogy méhek és megfelelő méz utánpótlás nélkül nehéz lesz fenntartani a jelenlegi viszonyokat.
A globális felmelegedés és a természetes életterek csökkenése egyaránt aggasztóak és ezt a méhfajok sorozatos kipusztulása sem cáfolja. Szerencsére kutatók százai és méhészek ezrei dolgoznak nap mint nap azon, hogy a baljós kilátások ellenére a jövő fényes legyen, a méhek és emberek együttműködése pedig még szorosabbá váljon.
A Bodó Méhészet is elkötelezett híve a méhek megmentésének és a méhészeti termékek népszerűsítésének, így, ha szeretnél biztonságos forrásból származó, prémium minőségű mézet, méhpempőt vagy apiterápiás termékeket a Bodó Méhészet webáruházában mindent megtalálsz!
Ha pedig további érdekes cikkeket olvasnál, irány az OP Story főoldala!
Szerző: