Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Baba fog- és szájápolás: Mikor kezdjünk el fogat mosni?

A rendszeres fogápolásra nem csak nekünk felnőtteknek kell odafigyelni. Ahhoz, hogy fogaink hosszú távon egészségesek és szép fehérek legyenek rendszeresen mosnunk és ápolnunk kell őket. Ugyanis fogaink állapota nagyban függ a fogmosás rendszerességétől és módszerétől. Az íngyulladás, és fogszuvasodás megelőzése csak akkor lehetséges, ha odafigyelünk a fogak napi szintű tisztántartására, ezért fontos, hogy a fogmosást már egész kis kortól elsajátítsuk. A fogmosást, épp úgy mint az étkezést, megkell tanítani gyermekeinknek kis korukban. Cikkünkben a Szájpatika webshopjának együttműködésével segítséget nyújtunk neked, hogy kisbabádnál mikor kezd el és hogyan valósítsd meg a fogmosást.

szajpatika_baba

A babák fogainak ápolását már csecsemőkorban érdemes elkezdeni, időt fordítani rá. A baba fogmosását az első tejfogak megjelenésekor, a 6-7. hónapban ajánlott kezdeni, majd fokozatosan hozzá kell szoktatni a napi szintű, rendszeres szájápoláshoz.

Már az egészen pici kisbabák szájüregét, fogínyét érdemes ápolni, főleg etetések után 10-15 perccel. Ilyenkor szájukat egy nedves, tiszta ruha pelenkával óvatosan ki kell törölni. Ahhoz, hogy ne adjunk át gyermekünknek baktériumot etetés közben, kerülni kell a közös kanál használatot is, illetve a szülő szája ne érjen a baba cumiához sem.

szajpatika_fogkefe

Kezdetben, főleg az első hónapokban javasolt a gézlappal, vagy steril tiszta ruha pelenkával óvatosan át törölni a szájukat. A másik nagyszerű lehetőség az ujjra húzható bébi fogkefének az alkalmazása. Ezekkel a bébi fogkefékkel lágy sörtéinek segítségével óvatosan át tudjuk masszírozni fogínyüket. Bátran használhatjuk újszülött kortól. Amikor áttörte az ínyt a legelső fog, ajánlott az életkornak megfelelő, kisebb fejű, nagyon puha sörtéjű baba fogkefét beszerezni. Hosszabb nyelű fogkefével először a rágó felületeket kell óvatosan át mosni, majd ezt követően a fogak belső részét, végül a külső részüket is. Elképzelhető, hogy kisbabád folyamatosan ki akarja venni a fogkefét a kezedből, ilyenkor érdemes kettőt használni. Egyet bátran odaadhatsz a kezébe, hogy játszon ismerkedjen vele, míg a második fogkefével moshatod óvatosan apró kis fogait. Ezzel a módszerrel kiválóan el is tudod terelni a figyelmét, lekötni.

Amikor gyermeked betölti a 18.hónapját, bátran használhatsz fogainak ápolásához kisgyerekeknek való fogkrémet. Kifejezetten csak gyermekeknek való fogkrémet szabad használni, mivel ezek az anyagok nem tartalmaznak fluoridot, ha esetleg le is nyelnék nem okoz problémát náluk. Gyermeked amíg be nem tölti a 2. életévét, naponta egyszer használj csak fogkrémet, és abból is nagyon keveset.

A gyermekeket a rendszeres fogmosásra a legegyszerűbben játékos formában lehet megtanítani. Először célszerű fogkrém nélkül, gyakorolni, elsajátítani vele a fogmosás technikáját. Ha ez megvan akkor nem marad más, mint az öblögetés műveletének megtanítása. Ebben az életkorban nem az alapos fogmosáson van a hangsúly, hanem sokkal inkább a rendszerességen, hogy a gyermek megtanulja, hogy ez egy rendszeres napi szintű cselekvés lesz életében. Azért kisiskolás korukig a szülőknek érdemes figyelemmel követni őket fogmosáskor. Hogy gyermeked figyelmét még jobban felkeltsd, a rutin feladatot pedig örömtelivé tedd számára, szerezz be kedves állatmotívumos, színes fogkefét számára, amit örömmel fog használni nap mint nap. Ha veszel egy homokórát és oda rakod mellé a mosdókagylóra, könnyen megtaníthatod vele, hogy mennyi ideig kell mosni a fogát. A fogkefét érdemes havonta cserélni, betegség után pedig egyből másikat kell venni.

Ha szeretnéd kisgyermekedet megtanítani a helyes fogmosási műveletekre, akkor látogass el a szajpatika.hu webshopjába és szerezz be számára minden szükséges kiegészítőt.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem