Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Curry - illat, íz és látvány Indiából!

Ha kimondjuk azt a szót, hogy curry, szinte mindenkinek egy naracssárga színű, illatos massza jut eszébe, amit legtöbbször csirkével fogyasztunk, ám abban mindenki egyetért, hogy hatalmas a zavar körülötte.

A Fűszeráruház segítségével utánajártunk ennek a titokzatos ételnek és megpróbáltunk teljes képet rajzolni róla.

 

Mi is a curry valójában?

 

 

A probléma forrása a curryvel kapcsolatban rögtön az elején tetten érhető, hiszen nehéz eldönteni, hogy valójában mire is gondolunk vele kapcsolatban, hiszen egyszerre jelent egy fűszernövényt, egy fűszerkeveréket és egy Indiában közkedvelt ételt is.

A fűszernövényt eredetileg murraya koenigii-nek hívják (más néven curry fa), amelynek friss leveleit fűszernövényként használják Kelet-Ázsiában, míg a levélből sajtolt olajat szappanok és kozmetikumok alapanyagaként hasznosítják a Világ minden táján. Sokan ezt tartják az eredeti currynek, ám mégis a legismertebb forma, a britek által kitalált keleties fűszerkeverék, amely meghódította a Világot.

E fűszerkeverék összetétele konyhánként változik, de legtöbbször római köményből, kurkumából, chili paprika őrleményből, sóból, borsból és lepkeszegmagból áll. Főként mártások és egytálételek elkészítéséhez alkalmazzák, de nem ritka a mártogatós és a levesbeni felhasználása sem. Természetesen a nemzetközileg ismert curry, nem összetévesztendő a Dél-Indiai curyvel (ejtsd: kári), amely a régió egyik legmeghatározóbb étele.

Az igazi indiai curry a tamil kari kifejezés legegyszerűsített változata, amely szószt és mártást jelent, ez utal arra az édeskés szósszal készült főként vegetáriánus ételre, amelyet szívesen fogyasztanak a nap bármely étkezése alkalmával. Ezt a curry állagot és ízt nagyjából 20-30 féle fűszer együttes alkalmazásával érik el, ezért nem csoda, hogy a brit verzió ennél jóval kevesebb összetevőt tartalmaz.

 

A curry varázslatos ereje

 

 

Több írásos emlék szól arról, hogy a curryt fogyasztó ember egészséges és akár a halált is képes legyőzni, sőt esetenként olyan képességekre is szert tehet, amely kiemeli a többi ember közül fogyasztóját. Nyilván ezen históriák nem alaptalanul születtek, hiszen a curry leveleknek és a kurkumának rendkívül sok pozitív élettani hatása van.

Rendszeres fogyasztásuk jó a szív- és érrendszeri panaszok megelőzésében, míg energizáló- és immunerősítő hatásuk miatt fogyasztásuk kifejezetten javasolt, sőt manapság már a rákkutatásban is előrehaladott eredményeket értek el segítségükkel.

 

Curryt minden mennyiségben

 

 

A modern konyhaművészet előszeretettel alkalmazza a curryt mártások, húsok, halak és rizsek ízesítésére. A masala kifejezés is szorosan kapcsolódik a curryhez, hiszen egy erőteljes, sok fűszerből álló keveréket jelöl, amely rendszerint frissen van összeállítva a főzés megkezdése előtt és rendszerint a különféle curryk elkészítéséhez használják.

Mára már az indiai konyha szinte minden városban megtalálható valamilyen étterem, kifőzde vagy büfé formájában, ahol az egészen autentikus ízek mellett, modern és izgalmas variációkkal is találkozhaztunk, de aki otthonában szeretné reprodukálni az indiai életérzést, annak sem kell csüggednie, hiszen a Fűszeráruház webáruházában minden megtalálható egy igazán jó curry fűszerkeverék összeállításához.

Ha szeretnél hasonlóan érdekes cikkeket olvasni, nézz rá az OP Story oldalára és tudj meg még többet a világról!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem