Sokan nem tudják, de az ecet használata elsősorban az ázsiai és nyugat-európai konyhákban terjedt el. A legelsők között volt például a rizsborból készült rizsecet. Az ecet felhasználása igen sokoldalú a konyhában. A Smartwayshop.hu nagy választékot nyújt ebben a főzni kedvelő konyhatündéreknek.
Tartósításhoz, takarításhoz a 10, 15 és 20 százalékos erősen hígított ecetsavat használják, ami nem más mint a háztartási ételecet.
Fehér- és vörösborból készülnek a borecetek. Ezeket tölgyfahordókban érlelik 1-2 évig, melyeknek aromájukat a szőlő adja meg. Főként savanyúsághoz használják fel. Az eredeti balzsamecet az egyik legdrágább, legnemesebb fajta, melyet magas cukorfokú szőlő mustjából, fahordókba töltve akár 12-15 évig is érlelnek. Ezek jól illenek az eperhez, barackhoz, gyümölcssalátákhoz.
Gyümölcsből állítják elő a gyümölcsecetet. Az almamustból nyerik például az almaecetet, amit nyers salátákhoz, zöldségfélékhez ajánlanak. Számos egészségügyi tulajdonsága van, mint antioxidáns, antimikrobális. Segíti a fogyást, szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a cukorbetegség tüneteinek javításában. Tudnunk kell, hogy az almaecet élelmiszer- tartósítószer is, igen erős baktériumölő hatása van. Gátolja a E. coli elszaporodását és az élelmiszer megromlását. Egyszóval természetes mód az ételek tartósítására.
Vannak édesebb ízű ecetek is, mint az áfonyaecet, szeder- vagy málnaecet, mellyel bátran feldobhatjuk desszertjeinket.
Fűszereceteket magunk is készíthetünk, ha a hagyományos balzsam-, alma-,vagy borecetbe friss fűszernövényt teszünk és összeérleljük. Kiváló a húsokhoz tálalt mártásokhoz is. Előkészítésüknél, tárolásuknál figyelembe kell venni, hogy csak műanyagtetejű üvegeket használjunk fel, mivel az ecet a fémeket kikezdi és ártalmas vegyületeket old ki.
Összefoglalva az ecetek igazi társaink lehetnek konyhánkban, háztartásunkban. Legyen szó akár tartósításról, ízesítésről, vagy éppen egészségünk megőrzéséről,takarításról , mindig találunk közöttük megfelelő segítséget számunkra.
Szerző: onlinePénztárca