Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Hogyan őrizzük meg autónk motorjának egészségét?

Hogyan őrizzük meg autónk motorjának egészségét? 

Autónk épségére, motorjának egészségére vigyázni épp olyan fontos feladatunk, mint saját egészségünkre. Ahhoz, hogy autónkat hosszú évekig használhassuk, komolyabb, anyagi terheket jelentő problémák nélkül, fontos a megóvása.

A Filtershop segítségével utánajártunk és listába szedtük milyen termékeket érdemes beszerezni ahhoz, hogy megőrizd autód motorjának az épségét. 

Ha szereted az autókat, sokat tanulmányoztad működésüket, a szerelőnél korábban elsajátítottad a cserélési folyamatokat, és a jövőben Te szeretnéd végezni ezeket a feladatokat otthonodban, akkor nincs más teendőd mint kiválasztani a legmegfelelőbb alapanyagokat, mint a motorolaj, hűtőfolyadék, és a szűrő

Ezeknek a tudatában nem marad más feladatod, mint autódhoz járó kis könyvet elő keresni, és figyelmesen átolvasni. Pontosan milyen típusú autóról lenne szó, hol található az olajtartály, a gyártó milyen olaj típust javasol, milyen csereperiódust. 

Ezeknek az információknak az összeszedését követően léphetünk a következő szintre.

 

motorolaj

 

Beszéljünk is a motor első és legfontosabb kellékéről, a motorolajakról, annak működéséről.

Elsődlegesen a motor kenőanyagaként szolgál, megvédi a motort a súrlódástól, rozsdásodástól, tisztítja, és a káros anyagok (el nem égett hajtóanyag, korom, por) kiválását akadályozza meg, ezáltal a motoron belüli meghibásodások elkerülhetők. 

Három fő csoportja van a motorolajnak, a szintetikus (ami a legkedveltebb az autósok körében), a félszintetikus, és az ásványi. 

Ha széles választék közül szeretnéd kiválasztani autód számára az olajat, otthonról gyorsan és kényelmesen, akkor érdemes a Filter webshop motorolaj kínálata közül kiválasztani a megfelelőt. Nézzük röviden át, miket érdemes figyelembe venni mielőtt megvásárlod az olajat. Az első a folyékonysága, vagyis a viszkozitás értéke. Továbbiakban a minősítési szintet (autó gyártója általában meghatározza a szabványokat), az éghajlati viszonyokat is érdemes figyelembe venni, valamint a motorolajok gyártóját, minőségét. A Filter webshop eredeti, prémium minőségű olajokat forgalmaz. A rendelésed mellé kapott nyilatkozatból pontosan tudni fogod, az olaj eredetiségét, és a hivatalos magyar nagykereskedőket, beszállítókat, akitől származik. 

A motor normál működéséhez elengedhetetlen, a motor tisztító folyadék. Legfőbb feladata a motor belsejének a tisztítása, feloldja a benne található szennyeződéseket, majd olajcserekor a fáradt olajjal együtt le lehet engedni. Külön motorolaj alkalmazása szükséges a benzines, valamint dízel autókhoz. 

Térjünk is át a következő felszerelésre, a hűtőfolyadékra. Vajon miért is van szüksége az autónknak rá? Lássuk hát.

Vásárláskor ne tévesszen meg a sok színkavalkád. Mindegy, hogy lila, rózsaszín vagy zöld. A hűtőfolyadék létfontosságú, (a motorolajhoz hasonlóan) a kritikus helyekről segít elvezetni a hőt, így az olajjal kölcsönösen hűtik a motort. Mivel az olajnak a kenés az elsődleges fő funkciója, a hűtőfolyadéknak pedig a hűtés. Olyan speciális folyadék, melynek elsődleges feladata a motor alkatrészeinek hőmérséklet szabályozása, továbbá a hűtőrendszer fém alkatrészeinek a korrózió védelmét is biztosítja. Télen különös figyelmet igényel a hűtőfolyadék, fagyvédelmét mínusz 30 Celsius-fokig biztosítanunk kell. A fagyálló hűtőfolyadékok jobb fagyvédelmet biztosítanak a nagyon hideg téli napokon, autónk biztonsága érdekében. Ezek mellett autónk hűtőfolyadékának fagyáspontját fontos ellenőriznünk szeptemberben. A túl hígított koncentrátum télen megfagyhat, ez által a motor károsodásához vezethet. Ha nem koncentrátumot vásárlunk, akkor ne hígítsuk utólag. A koncentrátumok felhígítása ioncserélt vízzel kell, hogy történjen, a hígítási táblázat figyelembevételével. 

 

hűtőfolyadék

 

A motorolaj beszerzése mellett, fontos feladatunk az olajszűrő kiválasztása megvásárlása is. Mi is pontosan az olajszűrő? Miért van szükség rá?

Írásunkból ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz. Elsődleges célja az olaj megszűrése. Az autó belsejében működéskor a súrlódások kopással és hőtermeléssel járnak. Általuk olyan melléktermékek keletkeznek, amelyek olyan aprók, hogy szabad szemmel nem is láthatók. Az olajszűrők ezeknek a részecskéknek, anyagoknak a felfogásában, kiszűrésében segítenek, hogy ne kerüljenek át olyan helyekre, amelyek az autók elromlását eredményeznék. Cserélésén azért van nagy hangsúly, mert mondhatni ő a pajzsa az autónknak, így védi az idő előtti öregedésétől, tönkremeneteltől, a fém szemcséktől, amik súrlódás hatására keletkeznek, és a szennyeződésektől is. Ha régebbi autód van, akkor az olaj már nem juthat át a szűrőn, ez által nem kap kenést és leáll. Új autó esetében azért érdemes cserélni, mert az új típusú szelepek következtében az olaj megkerüli a szűrőt, így a motor telibe kapja a szűretlen kenő olajat, ami hosszabb távon az autó meghibásodásához vezet.

 

olajszűrő

 

Ha írásunk meghozta a kedved egy motorolaj, olajszűrő, és hűtőfolyadék cseréjére, akkor ugorj be virtuálisan a FilterShop webáruházba, és válaszd ki autód számára a legmegfelelőbb éltető anyagokat, kellékeket. 

 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem