Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Hogyan válasszunk fűnyírót?

A leggyakrabban előforduló kertigép, a fűnyíró kiválasztása általában fejtörést jelent a leendő tulajdonosnak. Nem nehéz elveszni a sok típus, márka és felszereltség között, ám most a Fullmarkt segítségével összeszedtük mire kell figyelned, ha épp fűnyíró vásárlás előtt állsz!

 

Benzines vagy elektromos?

 

 

A fűnyíró választás alfája és omegája a motor kérdése, mivel manapság már könnyedén beszerezhetünk akkumulátoros, sima elektromos és benzines verziókat is. Azt viszont kevesen tudják, hogy pontosan melyik típus milyen körülmények között használható a legjobban.

A félreértések elkerülése végett fontos leszögezni, hogy a legtöbb leendő tulajdonos impulzus alapján vásárol, így gyakran előfordul az, hogy a neki nem megfelelő típust választja. Ez elkerülhető akkor, ha alaposan átgondoljuk mire van szükségünk.

A meghajtás tekintetében leginkább az határozza meg milyen típusra van szükségünk, hogy mekkora területet kell nyírnunk. Egy 0 és 500 m2 közötti terülte esetén célszerű elektromos fűnyíróra tenni a voksunkat, hiszen a kisebb telkeket, kerteket könnyedén le tudjuk nyírni egy kompakt, elektromos fűnyíró segítségével, amely kevés áramot fogyaszt, viszont vezetéke okozhat fejtöréseket.

500 m2 felett már szinte minden gyártó a benzines verziókat ajánlja, nem véletlenül, hiszen ezek a fűnyírók nagy teherbírásúak, gyorsan és pontosan nyírnak, sőt az önjárásra képes modellek könnyedén megbirkóznak a terep sajátosságaival. Hátrányuk, hogy üzemanyaggal működnek, így nem túl környezettudatosak, ráadásul súlyuk jóval meghaladja az elektromos verziókét, míg a működési zajszintjük is hagy némi kívánnivalót maguk után.

Alternatívaként szóba jöhetnek az akkumulátoros fűnyírók is, amelyek olyan nagyobb teljesítményű elektromos fűnyírók, amik használatakor nem kell kerülgetnünk a vezetéket, mégis környezetkímélő módon és gyorsan tudjuk elvégezni a munkálatokat.

 

Terepviszonyok, nehézség

 

 

A terepviszonyok és a különféle akadályok szintén meghatározhatják milyen fűnyíróra van szükségünk, ezért ezeket a tényezőket sem érdemes elfelejteni a vásárlás előtt. A komolyabb lejtőkkel rendelkező, egyenetlen területekre feltétlenül benzines, önjáró fűnyírót válasszunk, amely kialakítása megfelel a nehéz helyeken való nyíráshoz (könnyű anyagkidolgozás, nagy hátsó kerekek, könnyű kezelhetőség).

Természetesen van lehetőségünk a vágásszélességgel is játszani, hiszen a legtöbb gyártó rendelkezik 30 cm-es, 40 cm-es és 50 cm-es vágószélességű modellekkel, így könnyítve a vágást és a gyors haladást.

 

Tartályos vagy tartály nélküli

 

 

Sokan hiszik, hogy a tartály csupán ízlés kérdése, ám a valóságban sokkal hasznosabb dolog, mint amilyennek elsőre tűnhet. A fűgyűjtő tartályos verziók nagy előnye, hogy nem szórják szét a levágott füvet, így elkerülhetjük, hogy a gyomnövények szétszórják magvaikat. E típus képviselőit persze gyakrabban kell üríteni, ám a gereblyézés idejét megspórolják nekünk.

Ezzel szemben az oldalkidobós vagy tartály nélküli verziók gyorsabb vágásra képesek, viszont utómunkálatokat igényel a velük lenyírt terület, ezért célszerű ezt a típust elhanyagoltabb területek és nem sűrűn látogatott kertek, telkek nyírására használni.

 

Érdekes alternatívák

 

 

Ha az előbbi feltételek mellett vágyunk valami különlegesre, könnyedén találunk magunknak olyan fűnyírót, amely más igényeinket szolgálja ki. Ilyen példának okáért a robotfűnyíró, amely a mellett, hogy akkumulátoros és elektromos, semmiféle emberi beavatkozást nem igényel a bekapcsoláson túl, hiszen legfőbb erénye az, hogy önállóan végzi a fűnyírást a fejlett szenzoroknak és beépített komputernek köszönhetően.

A kisebb területek pedig könnyedén lenyírhatóak a „legzöldebb” fűnyírótípus, a mechanikus fűnyíró segítségével, amely kések segítségével távolítja el a fűszálak felsőbb részét mindenféle elektronika vagy motor nélkül.

 

Hol érdemes beszerezni a fűnyírót

 

 

Olyan helyet érdemes választanunk, ahol széles választékban elérhetőek az általunk keresett típusok, ilyen a Fullmarkt webáruháza is, ahol a hagyományos fűnyírók mellett fűnyíró traktorokat, robotfűnyírókat és magasgazvágókat is találhatunk, sőt a legtöbb modellre 2 év garanciát is kapunk.

 

További érdekes cikkekért kattints az OP Story oldalára!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem