Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Jön a hideg idő, hogyan ápold az autódat?

A téli időjárás megviselheti az autódat, a nehéz vezetési körülmények pedig még a tapasztalt vezetőket is meglephetik. De ha egy kicsit jobban odafigyelsz, biztosan nem fognak meglepetések érni a téli utakon és biztosíthatod, hogy az autód készen álljon a téli időjárásra. Ha úgy gondolod, hogy nincsenek meg a megfelelő eszközeid autód téli karbantartására, akkor látogass el a the-filtershop.hu weboldalra!

Az alábbiakban összefoglaltuk az alapvető karbantartási tippeket, amiket érdemes betartanod a tél beköszöntével: 

   1. Ellenőrizd az olajszintet, és figyelj oda az üzemanyag-lámpára

A hideg miatt könnyebben előfordulhat, hogy az autódban hamar elfogy az olaj. Ezért rendszeresen ellenőrizd, hogy az olajszint az autó nívópálcáján lévő minimum és maximum jelzés között legyen. Ne feledd, a túl sok olaj ugyanolyan rossz lehet, mint a túl kevés.

autó

Emellett fontos, hogy tartsd legalább félig tele az üzemanyagtartályt. Télen érdemes legalább fél tank üzemanyagot a járműben tartani vészhelyzet esetére, például, ha elakadsz a hóban. Ha kigyullad az üzemanyag-jelző lámpa, ne halogasd a tankolást az utolsó másodpercig! Jobb hidegben elmenni benzinkútra, mint az út mellett rekedni. 

   2. Tartsd tisztán a lámpákat

Az autók rendkívül piszkosak a téli hónapokban. Ezért különösen fontos, hogy tisztán tartsd a lámpákat – ha az autó nem rendelkezik fényszórómosóval, egyszerűen áttörölheted őket egy ronggyal is. Töröld le a rendszámtábládat is, mivel pénzbírságot kaphatsz, ha olvashatatlan rendszámmal közlekedsz. Ezenkívül szállj ki az autódból és ellenőrizd, hogy mindegyik lámpád megfelelően működik-e. 

út

   3. Teszteld az akkumulátort

Az akkumulátor meghibásodásának kockázata nagyobb a hideg, nedves és jeges időben. Lehetőség szerint háromévente cseréld ki autód akkumulátorát, vagy hamarabb, ha ez gondot okoz a hideg időben. Az akkumulátor meghibásodásának figyelmeztető jelei közé tartozik, hogy a motor a szokásosnál lassabban indul be. Ezenkívül a műszer kijelzőjén lévő piros akkumulátorjelző lámpa villoghat vezetés közben, vagy a szokásosnál tovább tart, amíg kialszik a motor.

   4. Ügyelj a műszerfal figyelmeztető lámpáira

Sokan nem tudják, mit jelentenek a műszerfalukon lévő figyelmeztető lámpák. Tehát a tél közeledtével jó alkalom lenne megismerni, mit jelentenek ezek a fények. És ha megjelenik egy ilyen az irányítópulton, a lehető leghamarabb ellenőrizd.

   5. Cseréld le a gumikat

Cseréld le a nyári gumikat télire. Hó vagy sem, ha olyan területen élsz, ahol a hőmérséklet rendszeresen 0 fok alá esik, téli gumiabroncsok használata ajánlott. Úgy tervezték, hogy jobb tapadást biztosítsanak kanyarodás vagy megállás közben a hideg úton.

autók

Emellett, ha kopott gumiabroncsokkal rendelkezel, akkor tudd, hogy azok téli időjárásban még a nyári gumiknál is sokkal veszélyesebbek, különösen akkor, ha a féktávolság megnő a jeges, havas vagy nedves körülmények között.

A törvény szerint a gumiabroncsok minimális profilmélysége 1,6 mm, de a szakértők azt javasolják, hogy a biztonságos féktávolság fenntartása érdekében 3 mm-es gumiabroncsod legyen. Ha vidéki vagy egyenetlen utakon vezetsz, fontold meg a hóláncok vagy téli gumik vásárlását.

   6. Ellenőrizd az ablaktörlő lapátokat, és töltsd fel az ablakmosót

Védd az ablaktörlőket. Ha a szabadban parkolsz, hagyd az ablaktörlőket felemelt helyzetben, nehogy a szélvédőre fagyjanak. Soha ne használd az ablaktörlő lapátokat jég, hó vagy fagy eltávolítására a szélvédőről; helyette használj jégkaparót. Emellett ellenőrizd, hogy az ablaktörlőid jó állapotban vannak-e, nincsenek-e szakadások vagy lyukak, és megfelelően meg tudják-e tisztítani a szélvédőt.

Sok mosófolyadékra is szükség lesz, meglepő, milyen gyakran kell ezt megtenned télen, amikor a nedves, sáros vagy sós utak megnövelik a szélvédőt érő permet mennyiségét.

   7. Töltsd fel a fagyállót

A fagyálló megakadályozza a víz befagyását a motor hűtőrendszerében, ezért győződj meg arról, hogy elegendő mennyiség van az autódban. A hűtőfolyadékot 2-5 évente kell cserélni, az autótól és a szükséges hűtőfolyadék típusától függően.

Azzal, ha időben felkészülsz a téli autózásra, akár életeket is mentesz, ezért ez rendkívül fontos! Ha még nincs meg minden az autódban, akkor látogass el a the-filtershop.hu weboldalra!

 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem