Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Lakásfelújítás szakember nélkül

Valószínűleg Neked is megfordult már a fejedben, hogy mennyivel költséghatékonyabb lenne, ha Te magad végeznéd el a lakásfelújítással kapcsolatos teendőket. „Festeni bárki tud!”, „A csempézés tök egyszerű, csak precizitás kérdése!”, „Ez pár darab fából én is összerakom!”… Ismerősek ezek a mondatok, igaz?

A valóságban a saját kezűleg elvégzendő lakásfelújítási munkálatok sokszor már a tervezési fázisban elvéreznek, hiszen akkor jön rá az ember mennyi mindennel kell számolni, hogy a munka tökéletes legyen.

A cikkben összeszedtük, mely felújítási munkálatokat tudod elvégezni otthonodban, szakember nélkül.

 

Festés

 

 

A szobák kifestését egyszerű megvalósítani, de nagyon komoly odafigyelést és precizitást igényel. Fontos előre megálmodnunk melyik falat milyen színre szeretnénk festeni, ezután pedig kell egy beszerzési terv ahhoz, hogy pontosan mire lesz szükségünk a feladathoz.

Célszerű a festékek, a festőhengerek/ecsetek mellett takarófóliát is beszereznünk, így megvédhetjük bútorainkat és padlót is a festékcseppektől. Hasznos lehet még a maszkoló ragasztószalagok használata, így körbe tudjuk velük vonni a kapcsolókat, konnektorokat és a falból kilógó vagy falra szerelt tárgyakat.

Ha mindezek megvannak már csak nagy mennyiségű türelemre és megfelelő száradási időre van szükségünk, továbbá a falak kinézetének csak a képzelet szabhat határt.

Csempézés és hidegburkolás

 

 

Talán a legnagyobb tévhitek ezzel a felújítási munkálattal kapcsolatban terjednek. Sok helyen hallottuk már mi is, hogy pillanatok alatt le lehet tenni egy új padlóburkolatot, így felesleges hidegburkoló szakembert keresni, míg mások pont az ellenkezőjét vélik, miszerint kizárt, hogy valaha is neki állnának egymaguk az otthoni csempézésnek, padlólapok lehelyezésének.

Az igazság valahol a két vélemény között van, és ezzel nem azt mondjuk, hogy lehetetlen szép, egyenes és a szemnek is tetsző konyhapadlót vagy fürdőszobai csempékből álló kompozíciót megalkotni, hanem sokkal inkább arra mutatunk rá, hogy a hidegburkolás és a burkolatszintező rendszer használata az egyik legtöbb utánajárást és odafigyelést igénylő munkák egyike.

Kezdésnek a le kell mérnünk a helyiséget, ahová a csempe/járólap kerül, mivel ebből tudjuk kiszámolni mennyi anyagra lesz szükségünk.

Az egész munkafolyamat lelke a megfelelő anyag kiválasztása, amelyről írtunk már egy cikket „3 legjobb anyag padlóburkoláshoz” címmel.

Ezután célszerű beszerezni a munkához megfelelő eszközöket, mint a csemperagasztót, fugát, vízszigetelő anyagokat (főként konyha és fürdőszoba esetén), élvédőket, csempevágót, felületkiegyenlítő anyagot (ha szükséges), de a felületkezelő alapozót és csempemosó szivacsot sem szabad elfelejteni. A végére hagytuk a legfontosabbat, a burkolatszintező rendszert, aminek a használata elengedhetetlen az egyenes és tökéletes felület létrehozásához. Ebben a videóban láthatod, miért gondoljuk ezt:

Ha beszereztük, ami kell, akkor jön csak a java, mert az még hagyján, hogy ki kell pakolni a választott szobából, de munkálatok befejeztével, a száradási és kötési idővel kalkulálva hosszú órákig, de akár pár napig az adott helyiséget nem tudjuk majd használni (ez főként az előszoba, a fürdőszoba és a konyha esetén kritikus tényező).

A burkolat lehelyezéséhez jó, ha használunk vízmértéket, esetleg vonalzót, így biztosak lehetünk benne, hogy a kapott felület egyenes és egységes lesz, bár a már említett burkolatszintező rendszer is ezt a célt szolgálja.

Összefoglalva a csempézés és burkolás időigényes, macerás és komoly számításokat igénylő feladat, de ha valaki bevállalja és sikerrel jár, utána máshogy fog nézni egy fürdőszoba padlóra vagy egy fali csempére.

 

Lakberendezés

 

 

Igen lakberendezés. Most felmerülhet benned a kérdés, hogy ezt meg miért tettük ebbe a topikba, de hidd el, a megfelelő bútorok és kiegészítők az égbe repíthetik a komfortérzeted. Nyilván a profi lakberendezők, belsőépítészek és dekoratőrök nem véletlenül olyan keresettek manapság, hiszen egy személyben testesítik meg a stílust, a szakértelmet, az anyagismeretet és produktív látásmódot. Viszont ők általában a Te igényeid alapján a saját ötleteiket valósítják meg, ami a munkájuk minőségétől függetlenül nem mindig érik le a kellő hatást.

Ezért azt gondoljuk, hogy nagyon is jó, ha a kezedbe veszed a gyeplőt, és kitalálj egy adott stílust az általad kiválasztott helyiségnek és az elképzeléseidhez legjobban illő bútorokkal és kiegészítőkkel berendezd azt.

Nem elég, hogy lakásod élhetőbb hellyé válik ezáltal, de még nagyszerű móka is színeket és anyagokat felkutatni, tökéletes kiegészítőkre vadászni vagy a tetszetős bútorokat kipróbálni a bemutatótermekben.

 

A cikk lezárásaképp pedig felsoroljuk neked azokat a munkálatokat, amiket jobb, ha inkább szakemberre bízol:

  • gáz/fűtés/víz szerelés -> ezek babrálásából sül ki a legtöbb „sürgősségis” baleset, bízd profira
  • ablak és ajtó csere -> mondani sem kell, hogy miér
  • elektromos hálózat csere/felújítás -> veszélyes, speciális eszközök kellenek hozzá

 

Ha tetszett a cikk olvasd tovább az OP Storyt és lelj rá még több érdekességre a nagyvilágból!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem