Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Mely ételek/italok sárgítják leginkább fogainkat?

Fogainkra a legtöbbször büszkék vagyunk, hiszen mosolyunk sok mindent elárul rólunk, ám vannak esetek és személyek, akik ezt egyáltalán nem így gondolják. A legtöbbször utóbbihoz a rossz és elszíneződött fogak vezetnek, amelyek a rendszeres tisztítás és bizonyos ételek – italok kerülése mellett nagyszerű állapotban tarthatóak, kis odafigyeléssel.

A SzájPatika segítségével összeszedtük mely ételek, italok és szokások sárgítják leginkább fogainkat!

 

Kávé

 

 

A legelterjedtebb serkentő hatású ital, a kávé kulcsszerepet tölt be sok ember életében, ám azt kevesen tudják, hogy a kávéfogyasztásnak bizony vannak hátrányai is, amelyek között előkelő helyet foglal el a fogak elszínezése.

A foltosodás és a plakk képződés hatására a fogzománcon elszíneződések és felületi foltok jelennek meg, amelyek egy idő után a mindennapos fogmosással nem tüntethetőek el. E mellett nem szabad megfeledkezni a kellemetlen szájszagról sem, ami főként az éhgyomorra kávézókat érinti.

 

Tea

 

 

Aki nem kávézik, az legtöbbször az alacsonyabb koffeintartalmú teát választja, amely ízében és elkészítésében is eltér a kávétól, ám a fogakra gyakorolt hatása sajnos szinte teljesen megegyezik azzal.

Sőt bizonyos esetekben a teába kevert cukor és citrusok savas levei fokozzák a fogak elszíneződését és szuvasodását.

 

Édességek

 

 

Bizony a különféle édességek rendszeres fogyasztása komoly mértékben hozzájárul a fogak elszíneződéséhez, sőt a magas cukortartalom miatt hihetetlen módon rontják a fogak összetételét és akár komoly problémákhoz is vezethetnek.

 

Erdei gyümölcsök

 

 

A bogyós erdei gyümölcsök, mint az áfonya, a feketeribizli, a meggy vagy a cseresznye a bennük lévő magas koncentrációjú színezőanyagoknak köszönhetően erős színező hatással bírnak. Ez természetesen igaz fogainkra is, így, ha túl gyakran fogyasztjuk e bogyós gyümölcsöket, azok könnyedén jó pár árnyalatot sötétíthetnek fogainkon.

Kóla

 

 

Ami a legtöbb cukros üdítőre igaz, az a kólára duplán, hiszen a magas cukortartalma és savas jellege mellett nagyon gazdag a kromogénben is, így ez a kombináció nem csupán elszínezi a fogakat, hanem akár komoly szuvasodáshoz és fogkárosodáshoz is vezethet.

 

Vörösbor

 

 

Sokak kedvenc alkoholos itala bizony nem a fogak legjobb barátja. A vörösbor alapvetően is egy savas ital, ám a kólához hasonlóan magas kromogén tartalma van, sőt a benne található csersavak még gyorsabb és nagyobb mértékű lepedékképződést tesznek lehetővé.

 

Citrusos gyümölcslevek

 

 

A citrusos gyümölcslevek nagyon finomak és kellemes kisérői lehetnek sokféle ételnek. Van viszont egy kevésbé ismert funkciójuk is, amelyet fogaink nem vesznek jó néven, amit romboló hatásnak neveznek. A citrusokban található jellegzetes savak könnyedén képesek lebontani a fogzománcot, míg fogpuhító hatásuk miatt sárgás színűvé válhatnak fogaink. A magas cukortartalom miatt pedig gyakori fogyasztásuk fogszuvasodáshoz is vezethet.

 

Magas keményítőtartalmú feldolgozott élelmiszerek

 

 

Ez önmagában nem mondhat túl sokat, ám ha azt mondjuk ide tartoznak a chipsek, rágcsálni valók, a fehér kenyérfélék és bizonyos péksütemények, akkor máris közelebb kerültünk az igazsághoz. Az még hagyján, hogy magas cukor és színezék tartalmuk miatt elszínezik a fogakat, de rágás következtében keletkezett pici darabkák megrekednek a fogak barázdáiban és addig roncsolják a fogakat, amíg mechanikailag el nem távolítjuk őket.

 

Mit tehetünk az elszíneződés megelőzéséért?

 

 

Célszerű a már említett ételek és italok fogyasztásának csökkentése mellett odafigyelnünk a rendszeres és alapos fogmosásra. Használjuk ki a XXI. század minden hasznos vívmányát, ruházzunk be egy jó elektromos fogkefére és szájzuhanyra és használjunk fogorvosok által ajánlott fogkrémeket!

E mellett figyeljünk az esetleges tüneteinkre és ha elváltozást tapasztalunk, vagy fájdalmaink vannak keressük fel fogorvosunkat azonnal, ne halogassuk a vizsgálatot.

Minden szájhigiéniával kapcsolatos eszközt és kiegészítőt megtalálsz a SzájPatika webáruházában!

Ha pedig kíváncsi vagy további érdekes cikkekre, akkor nézz körül az OP Story oldalán!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem