Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Mi a megoldás az ólommal szennyezett ivóvízre?

Az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy az ólomnak való kitettségnek nincs biztonságos szintje. Az ivóvízkészletünkbe gyakran a régi csövekből való kimosódás után kerülő nehézfém súlyos és visszafordíthatatlan károsodást okozhat a szervezetben – többek között az idegrendszerre, a termékenységre és a kognitív képességekre is hatással van, főleg a terhes nőknél, csecsemőknél és kisgyermekeknél. Ilyen hatások a gyerekeknél például a; késés a fizikai fejlődésben, viselkedési problémák és károsítja a növekvő agyat. Ami pedig a felnőtteket illeti, rájuk is káros lehet; az ólomnak való kitettség a veseproblémákkal, a magas vérnyomással és a szív- és érrendszeri halálozás fokozott kockázatával függ össze.

Ez ellen tudsz tenni, mégpedig, ha a vizetiszom.hu weboldalon vásárolsz ivóvíztisztítókat!

Amikor az otthonokba, iskolákba és gondozási központokba vizet szállító csövek korrodálódni kezdenek, ólom kerülhet az ivóvizünkbe. A magas savasságú vagy alacsony ásványianyag-tartalmú víz különösen maró hatású a szerelvényekre és a csövekre. Manapság a legtöbb cső rézből készül, de sok néhány évtizede épült házban még mindig ólomforrasszal kötötték össze a rézcsöveket, így nagy a veszélye, hogy ólom kerül a vízbe. De még a vadonatúj házakban is előfordulhat, hogy a vizet szállító csövek ólomszennyezett vizet juttatnak a háztartásba. 

Hogy minél nagyobb esélyed legyen elkerülni, hogy sok ólommal teli vizet igyál a csapból, érdemes hideg csapvizet inni.

De hogyan tudod eltávolítani az ólmot a csapvízből?

A két megoldás a fordított ozmózis vagy a desztilláció. A fordított ozmózis egyszerű és gazdaságos módja a háztartási ivóvíz védelmének a szennyeződések, például az ólom kiszűrésével. A fordított ozmózis a vízben lévő ólom 99,1%-át képes eltávolítani.

A desztilláció nagyon lassú folyamat, és sok hőforrásból származó energiát igényel, ezért nem ez az optimális folyamat.

A fordított ozmózisos vízkezelési folyamat során a háztartási víznyomás egy sor szűrőn keresztül nyomja át a vizet. A fordított ozmózis rendszer membránja kiszűri a szennyeződéseket, beleértve az ólom eltávolítását a vízből, így a szennyeződések kimosódnak, és az ivóvíz tiszta marad.

A forrásban lévő víz eltávolítja az ólmot?

A víz felforralása nem távolítja el az ólmot, de növelheti az ólom koncentrációját a vízben. Mivel a víz a forralás során elpárolog, az ólom és a víz aránya nagyobb, mint az indításkor.

Hogyan csökkenthető az ólomkockázat az ivóvízben?

Ha a csapot hat vagy több órán keresztül nem használják, 1-2 percig folyasd a vizet. Minél hosszabb ideig áll a víz a csövekben, annál nagyobb az ólom veszélye a vízben. A csövek öblítése elpazarolhatja a vizet, ezért érdemes lehet zuhanyozni a csövek kiöblítéséhez. 

A forró víz jobban oldja az ólmot, mint a hideg víz, ezért, ha vizet engedsz a csapból iváshoz vagy főzéshez, engedj hideg vizet és melegítsd fel a vizet az ólom kockázatának csökkentése érdekében.

Ha nem elégszel meg csak az ólomszint csökkentésével, akkor érdemes beszerezned egy szűrőbetétet, ami teljesen eltávolítja az ólmot a csapvízből! Ezeket a vizetiszom.hu weboldalon tudod megvásárolni!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem