Ételeink ízesítése majdnem olyan fontos a főzés során, minthogy milyen minőségű alapanyagokból főzünk. Természetesen ez a főételek és a desszertek esetén is meghatározó, ám valamiért az édes ízek szerelmesei finnyásabbak kedvenc ételeik édesítésére.
A Bodó Méhészet segítségével összeszedtük milyen ételekben mutat jól egy kis termelői méz, amely nagyszerű ízével és kellemes állagával új szintre képes emelni az ízeket.
A név kötelez gondolhatnánk és jól is gondoljuk, hiszen a mézes krémes kihagyhatatlan ízesítő eleme a jó minőségű termelői méz. A jellegzetes ízt és fenséges illatot az aranyszínű ízesítőnek köszönhetjük, amelyből célszerű valamilyen aromásabb fajtát választani (repceméz vagy akácméz), ami lágy mégis intenzív ízzel rendelkezik.
Maradva az édességeknél, a teasütemények legtöbbje is alternatív ízesítéssel készül, főleg manapság, amikor a készítők hajlanak a cukorhelyettesítés felé. Számos aprósütemény receptúráját változtatták meg az elmúlt tíz évben, és ezekben rendre megjelent valamilyen méz, amely újabb ízélményt nyújt a már jól ismert zamatok mellett.
Az ázsiai konyha számos érdekes ízű és izgalmas állagú alapanyaggal dolgozik, amelyek az európai ember számára legtöbbször szokatlanok és furcsák lehetnek. A messzi országok séfjei azonban olyan ízkombinációkat képesek létrehozni, amelyek egyfajta ízrobbanást tudnak előidézni szánkban, így pendítve meg ízlelő bimbóink húrjait.
Azt viszont kevesen tudják, hogy bizony ezen ételspecialitások nagy részéhez olyan titkos összetevőket is alkalmaznak, mint a méz, amely nagyszerű bioaktív agyagként nem csak ízt, de funkciót is csempész az ételekbe.
Amerika egyik kedvenc időtöltése és egyben ételkülönlegessége a BBQ, amely mára már meghódította az egész világot. A fatüzelésű grillen sült, extravagáns pácokkal bevont, szálaira szétbomló húskülönlegességek sokoldalúan felhasználhatók, akár magában körettel, burgerben, salátaágyon vagy lepényben is nagyszerűen fogyaszthatók.
Az étel különlegességét legtöbb esetben a sütésre használt fa aromája, a hús minősége, a sütési idő beállítása és az egyedi marinád/pác határozzam meg, amelynek gyakori alapanyaga a méz, amely kellemesen édeskés ízt és csodálatos ropogós kérget eredményez.
Az egészséges életmód szerencsére egyre trendibb lett, ami az átlagember étkezését is kellő mértékben megreformálta. A manapság sokak által kedvelt smoothiek, kásák és shakek alapanyagai között rendre találkozhatunk akácmézzel, méhpempővel de még méhkenyérrel is, amelyek megsokszorozzák az étel/ital testre gyakorolt pozitív hatásait.
Ha Te is kipróbálnád valamelyik cikkben szereplő ételt mézzel, pillants rá a Bodó Méhészet webáruházára, ahol a termelői mézek mellett méhpempőt, méhkenyeret, mézes szappanokat és még sok minden mást is találsz!
Ha pedig olvasnál még valami érdekeset, ajánljuk az OP Story blog oldalát!
Szerző: