Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Milyen olaj kell az autómba?

A kérdés, amely kivétel nélkül minden autótulajdonost érdekel. Csakúgy, mint minden más piacon a motorolaj gyártók is hatalmas versenyt futnak kegyeinkért, így a választás sokszor jóval túlmutat azon, hogy elolvassuk járművünk kiskönyvében a gyártó ajánlását.

A FilterShop szakértő segítségével írásunkban segítséget nyújtunk azoknak, akik elveszni látszanak a sok lehetőség között és bizonytalanok melyik típusra tegyék le voksukat.

 

A legkézenfekvőbb megoldás

 

 

Természetesen ahogy a bevezetésben említettük autónk kézikönyve segít megszabni a kereteket, de nem oldja meg a problémánkat. A kézikönyvben (márkától függetlenül) meg fogjuk találni az autógyártó ajánlását a „karbantartás”, „szervízelés”, „esetleg javasolt folyadékok és kenőanyagok” címszó alatt.

Az alábbi képen egy újabb Opel gyártói kenőanyag javaslatát láthatod:

 

 

 

Természetesen a legfontosabb azt megtudnunk, hogy autónk benzin vagy diesel üzemű e, illetve, hogy milyen viszkozitású olajat tölthetünk bele a legközelebbi olajcserekor. A viszkozitással kapcsolatban célszerű körültekintőnek lennünk, hiszen legtöbbször többféle viszkozitású olaj is megfelelő az üzemeltetéshez, a lényeg, hogy a gyártó előírásainak megfelelő legyen az általunk választott kenőanyag.

Egyébként maga a viszkozitás azt jelenti, hogy mekkora az adott folyadék súrlódóerőből adódó folyással szembeni ellenállása. Ha ez az érték magas, akkor magas viszkozitású, ha alacsony, akkor értelem szerűen alacsony viszkozitású. Leggyakrabban a viszkozitási jelölések között hasonló jelölésekkel találkozhatunk: pl. 10W-40, 0W-40, 75W-90 stb. A viszkozitási osztályok kialakítását és felülvizsgálatát a Society of Automotive Engineers végzi, amelyet gyakran SAE-nek rövidítenek.

A gyártók általi minősítéseket is rendre feltűntetik a motorolaj flakonokon, így még könnyebben tudunk eligazodni választásunk előtt. (pl. GM Dexos, BMW LL-04, VW 502.00, Ford WSS-M2C917-A stb.)

 

Az márka kiválasztása

 

 

Ha a fent említett tulajdonságoknak utánanéztünk már, akkor elérkeztünk arra pontra, hogy kiválasszuk a nekünk legszimpatikusabb gyártót és kiszerelést. Sokan egész egyszerűen elviszik az autót olajcserére az autószerelőhöz, így a munka koszosabbik részét nem kell elvégezni, bár az olajcserét maguknak elvégzők tábora is egyre duzzad.

A kiválasztási folyamat során célszerű kicsit utána olvasni a márkáknak, megnézni egy-két fórumot, hogy mit írnak a felhasználók az adott kenőanyagokról, illetve kikérni valamilyen szakember tanácsát. Mindenki másra esküszik és ragaszkodik a jól bevált formulákhoz és gyártókhoz, ám az igazság az, hogy célszerű nem saját impulzusaink, hanem sokkal inkább a tesztek és a szakvélemények alapján választanunk, hiszen attól, hogy egy cégnek jól felismerhető logója és jó marketingje van, még nem biztos, hogy autónknak az általuk készített olaj lesz a legjobb.

Ettől függetlenül a legtöbben a CASTROL, ELF, ENEOS, MOBIL, MOTUL, SHELL, TOTAL vagy valamelyik gyári olajgyártó, mint a GM, a MAZDA, a FORD vagy a BMW olajait választják autójukba.

Segítségünkre lehet még a különböző olajválasztó oldalak keresője is, amelyek segítségével autótípus szerint leszünk képesek szűrni az ajánlott motorolajokra és márkákra.

 

Ha a kiválasztással is meg vagyunk, akkor már csak az olajcserét kell elvégeznünk, amelynél célszerű odafigyelni 3 dologra, amit egyik korábbi cikkünkben már leírtunk.

 

A tökéletes végeredmény érdekében vásárolj olajat szakértőtől, mint a FilterShop, ahol a motorolajok széles választékán kívül mindent megtalálsz, amire járművednek szüksége lehet.

Ha pedig további érdekes cikkeket olvasnál, irány az OP Story oldala!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem