Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Milyen olajat válasszak az autómba?

Autónk épségének megőrzése, hasonlóan fontos feladatunk, mint saját egészségünk megóvása. Ahogyan külsejével, karosszériájával törődünk, úgy az autó motorjának, és belső alkatrészeinek is szüksége van a gondos törődésre. Járművünk legfontosabb alkotórésze a motor, gondoljunk úgy rá, mintha az autónak a lelke lenne; ez a szerkezet hajtja a járművet, ha meghibásodás történik, akkor végzetes következményeket hozhat magával. Különösen nagy figyelmet kell fordítani rá, az optimális, balesetmentes közlekedéshez tökéletesen kell működnie. Autónk ápolásának az első feladata tehát a motor karbantartása. 

Az olajshop.hu weboldalának segítségével most összegyűjtöttük cikkünkben, hogy milyen típusú olajat célszerű választani az autókba. 

olajshop motor

A rendszeres használatban lévő autónak a motorjában menet közben az alkatrészek egymáshoz súrlódnak, érintkeznek egymással folyamatosan. Ennek következtében felhevülnek, amely lehetővé teszi, hogy kopásnak induljanak, vagy rosszabb esetben megsérüljenek. Megfelelő intézkedések hiányában gyorsan elhasználódik. A motorolaj megelőzi a szennyeződések lerakódását, a korróziót, illetve a súrlódás következtében létrejött kopást is. A felmelegedett motort le hűti, illetve semlegesíti a savas és lúgos égéstermékeket is. Kiválasztásánál a viszkozitás (folyékonyság) meghatározása segít a motor egészséges állapotának megőrzésében. A megfelelő viszkozitás kulcsfontosságú feladat, ha nem passzol a motorolaj a motorhoz, akkor a működése nem lesz megfelelő. Ezáltal jelentősen növekszik a fogyasztás, nehezíti az autó működését. 

olajshop olaj

 A motorolajoknak 3 típusát különböztetjük meg:

 

Ásványi olaj

Az alapját ásványi bázisolajok alkotják, kőolajból állítják elő vákuumdesztilláció segítségével. Ez a típusú motorolaj 15-ös vagy nagyobb jelzéssel ellátott termék, ideális a mindennapok során használt autók működéséhez. 

Részben szintetikus olaj

Ez a típusú olaj, ásványi olajok keverékei plusz adalékanyagokkal ellátva. Ezek a 10-es jelzésű olajok tökéletesen használhatók a mindennap használt autók motorjához.

Szintetikus olaj

A szintetikus olajokat kémiai gyártás útján, számos finomítási műveletek által állították elő. Ezek 5-ös jelzéssel rendelkeznek, valamint a legnagyobb teljesítményszintű motorolajnak számít. Nagyon magas fokú hő védelmet biztosít a motornak, majd annak élettartamát is jelentősen hosszabbítja. 

 

Autónkba számos kiváló minőségű, sokoldalú olaj közül lehet választani. Egy kiváló minőségű kenőolaj megfelelő kenést biztosít a motor alkatrészeinek, így a jármű várható élettartama jelentősen meg nőhet. Mai modern autóknál a szintetikus olajok használatát szokták ajánlani a gyártók. 

Ásványi olajat vagy szintetikus olajat válasszak?

A válasz egyértelműen a szintetikus. A szintetikus olaj minőségibb, hosszabb élettartamot biztosíthat az autó motorjának. Kevésbé oxidálódik, kevesebb szennyező anyag rakódik le. Kíméli a környezetet, különböző tesztelések eredménye alapján, használata által üzemanyag spórolásra van lehetőségünk. Stabilabb teljesítményt eredményez a szélsőséges időkben, a viszkozitását képes megtartani fagyos hidegben, valamint nagy melegben egyaránt.

Elsődleges feladat, hogy az autóhoz kapott kézikönyvet elő kell keresni, majd figyelmesen átolvasni. Ugyanis abban a gyártó feltünteti az autóhoz illő olaj típust. Nem elég a viszkozitásra figyelni, hanem az olajnak meg kell felelnie a gyártó által előírt szabályoknak. Az olajshop.hu webshopjában biztosan megtalálod autód számára a legmegfelelőbb motorolajat.

Keverhetők-e a motorolajok?

A két motorolaj típus keverhető egymással, ám nem javasolják. Csak abban az esetben, ha nincs más választás, és csak minimális utántöltés esetében. Lehetőség szerint, mindig az utolsó cserén alkalmazott motorolaj típust érdemes beszerezni. 

Ha éppen aktuális lehet számodra a vásárlás, megjött a kedved autód babrálásához, akkor látogass be az olajshop.hu webshopjába, válaszd ki autód számára a megfelelő kiegészítőt széles árukészletből.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem