Ha hungarikumra gondolunk, sokunknak a pálinka jut eszébe. Egy baráti összejövetelen mindig ott van, és ez az egyik első dolog, amit a külföldiekkel meg akarunk ismertetni, ha hazánkban járnak. Sokan a boltban veszik meg a pálinkát, de vannak olyanok is, akik szeretnék ezt otthon is előállítani. Ekkor kérdezheti magától az ember, hogy melyik pálinkafőzőt válasszam? Ebben a cikkben segíteni szeretnénk neked, hogy megtaláld a neked legideálisabbat, amit majd a hazaipalinka.hu weboldalon tudsz beszerezni!
A pálinkafőzés az elmúlt pár évben sokak hobbija lett. Ha te is szeretnéd ezt a hobbit elkezdeni, akkor először érdemes hobby pálinkafőzőt választani. Ha ezt veszed meg, nem kell amiatt aggódnod, hogy a minőségéből vesz el, csak azért, mert nem professzionális a gépezet. A „hobby” szó egyszerűen csak a méretére utal, mivel csak 5 literes.
Ha nagyobb főzőt szeretnél, akkor viszont van pár dolog, amit érdemes megfontolni. Kisüsti vagy egylépcsős lepárló legyen? Szimpla vagy duplafalú pálinkafőző az ideális?
Egylépcsős vagy kétlépcsős rendszer?
Egyik sem jobb a másiknál, a különbség abban van, hogy mi mit szeretnénk kihozni a gyümölcsből. A kisüsti párlat általában vaskosabb, aromásabb, „háziasabb jellegű” pálinkát állít elő, így sokan ezt kedvelik. A kisüsti, másnéven kétlépcsős lepárló kevésbé modernebb, így sokkal energia- és időigényesebb, emiatt az iparban annyira nem elterjedt.
A nagyiparban leginkább használt pálinkafőző, az egylépcsős. Ezek sokkal gazdaságosabbak, emiatt hosszútávon jobban megéri, viszont kezdetben egy nagyobb befektetést igényel, mivel drágábbak is, mint a kétlépcsős változatuk. Ezek lényege, hogy a folyamat során nincs szükség finomításra, így egyetlen lefőzést követően fogyasztható párlatot kaphatunk.
Szimpla vagy duplafalú pálinkafőző?
Ha otthoni használatra, vagy nem nagy mennyiségű pálinkát szeretnél főzni, akkor érdemesebb a szimpla falút választani. Előnye, hogy gyorsan felfűthetők, takarékosak, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy kedvező áron beszerezhetők.
A duplafalú pálinkafőzőt inkább már nagyobb mennyiségű pálinkafőzésre használják. Ennek a hőtartása gazdaságosabb, a cefre melegítése egyenletesebb. Nagyobb biztonságban dolgozhatunk vele, hiszen a dupla falnak köszönhetően az odakozmálása elkerülhető. Ez azonban anyagi szempontból már nagyobb beruházást jelent.
A választás leginkább attól függ, hogy mekkora a keretünk, és hogy nagy mennyiségben, vagy csak otthoni használtra lesz. De akármelyik mellett döntesz is, a hazaipalinka.hu weboldalon mindent megtalálsz!
Szerző: onlinePénztárca