A szervezetnek a nyári hónapokban nagyobb szüksége van bizonyos vitaminokra. Ennek okai olyan tényezőkhöz kapcsolódnak, mint a megnövekedett energiaszükséglet, a gyorsabb anyagcsere és a melegebb időjárás. Testi egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy ezeknek a vitaminoknak a szükségletét kielégítsük. Ha nem, akkor fáradtnak vagy kimerültnek érezhetjük magunkat, és szervezetünk nem fogja megkapni azokat a vitaminokat, amelyek a téli felkészüléshez szükségesek. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy melyek azok a vitaminok, amelyeket nyáron mindenképp be kell szedned. Ezeket mind megvásárolhatod a Niyodo.hu weboldalon!
1. A-vitamin
A nyári napsütésben az ultraibolya fény károsítja sejtjeinket. Ez a bőr öregedését és ráncok kialakulását okozhatja. Éppen ezért rendkívül fontos a helyreállító vitaminok, például az A-vitamin bevitele. Az A-vitamin hiánya nem csak bőrproblémákat okozhat. Ezenkívül hiányos hajhoz, körmökhöz, fogakhoz és csontokhoz, valamint általában kimerültséghez és látásproblémákhoz vezethet. Az A-vitamin megtalálható a növényi és állati eredetű élelmiszerekben. Íme néhány A-vitamint tartalmazó élelmiszer: brokkoli, mángold, cukkini, sárgarépa, burgonya, dinnye, pirospaprika, grapefruit, borsó, görögdinnye, halolaj, tej, vaj, tojás, vese, sajt és joghurt.
2. C-vitamin
A C-vitamin nagyon fontos vitamin az immunrendszer számára. A C-vitamin hiánya a bőrszárazság, az izom- és ízületi fájdalmak, a szőrtüszők gyengesége, a fogyás, az orrvérzés és a késői sebgyógyulás okai. A C-vitamin tehát nagyon fontos az egészséges nyár biztosításában és a téli hónapokra való felkészülésben.
A C-vitamint tartalmazó élelmiszerek egy része: eper, dinnye, kivi, narancs, grapefruit, mandarin, citrom, áfonya, petrezselyem, zöldpaprika, pirospaprika, csipkebogyó, vörös káposzta, rakéta, zsázsa, karfiol, papaya, brokkoli, zöld bab, édesburgonya, borsó és hagyma.
3. D-vitamin
Mivel a D-vitamin a napfényből szintetizálódik, a hosszú téli hónapokban kritikus szintre csökkenhet. Ezért a legjobb, ha megállítjuk ezt a szintcsökkenést, és nyáron növeljük a D-vitamin mennyiségét a szervezetben. A szervezetnek így segíthetünk felkészülni a télre. A D-vitamin-hiány okozta problémák közé tartozik a kedvetlenség, ízületi és izomfájdalmak, súlygyarapodás és emésztési problémák.
A D-vitamin a napfény hatására szintetizálódhat a szervezetben. Azonban bizonyos élelmiszerekből is lehet D-vitaminhoz jutni. A főbb D-vitamint tartalmazó élelmiszerek: Kefir, sajt, joghurt, tej, ayran, halolaj, gomba, petrezselyem, lóhere, zab, makréla, lazac és máj.
4. E-vitamin
Az E-vitamin antioxidáns hatással van a sejtmembránra és segíti a sejtek megújulását. Ezenkívül javítja a bőr és a haj egészségét. Ezek az előnyök fontos vitaminná teszik a nyári szezonban.
Az E-vitamint tartalmazó élelmiszerek egy része: mángold, napraforgómag, mandula, spenót, fekete káposzta, őrölt pirospaprika, spárga, búzacsíraolaj, mogyoróolaj, mandulaolaj, pórsáfrányolaj, fokhagyma és földimogyoró.
A nyári hónapok alatt szervezetünk könnyen kimerülhet, ezért fontos a megfelelő táplálás. Ennek érdekében érdemes ellátogatnod a Niyodo.hu weboldalra, ahol kedvező áron szerezheted be a nyár szükséges vitaminjait!
Szerző: onlinePénztárca