Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Te tudod milyen kerti szivattyúra van szükséged?

A kerti szivattyú kiválasztása sok embernek komoly fejtörést okozhat, mivel sokan nem tudnak róluk eleget és így elég könnyen ráfaraghatnak. Ebben adunk néhány támpontot ahhoz, hogy megfelelő kerti szivattyút kiválaszd és ne kelljen kétszeresen vagy akár háromszorosan ráfizetned.  Viszont, ha a szivattyubolt.hu weboldalon vásárolsz, biztos lehetsz benne, hogy a legjobb minőségű szivattyúk közül tudsz választani!

Nézzük, mik azok a tényezők, amikre oda kell figyelni az új szivattyú kiválasztásakor;

    1. A kút tulajdonságainak meghatározása

Magyarországon általában ásott vagy fúrt kutak vannak, viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik az adott kút, mert ez mind a felhasználási lehetőségeket (öntözés, öntözőrendszerek kialakítása, a ház vízellátása), mind az optimális szivattyú paramétereit alapjaiban meghatározza.

2. Maximális megengedett vízhozam

Ez a mennyiség azt mutatja meg, hogy a kút mennyi vizet tud probléma nélkül biztosítani. Ezt általában liter/percben adják meg. Érdemes erre odafigyelni, hiszen emiatt tönkre mehet a szivattyú. Például, ha egy kisebb vízhozamú kútból, a maximális megengedett vízhozamnál gyorsabban nyerünk ki vizet, a szivattyú “homokolni” fog, ami a szivattyú károsodásához vezethet.

    3. Statikus és dinamikus vízszint

A kút statikus/nyugalmi vízszintje az a mélység, ahol a kútban vízkivétel nélkül beáll a vízszint, de ennél viszonylag fontosabb a használat közben mérhető dinamikus/üzemi vízszint, ami mindig alacsonyabban van, mint a statikus vízszint. A dinamikus vízszint függ a vízkivételtől, ami nagyobb vízkivételnél alacsonyabb, ezért a kívánt vízkivételnél (pl. 30 l/perc) kell meghatározni. 

Azt, hogy szárazföldi vagy búvárszivattyút válaszunk, a dinamikus vízszintet kell megnézni. A választóvonal a 9 méter. Ha ezt a mélységet nem haladja meg a dinamikus vízszint, akkor használhatunk szárazföldi szivattyút, viszont, ha meghaladja, akkor egy búvárszivattyút kell beszerezni. 

 

4. A kút típusa

Mint előbb is írtuk, a két kúttípusnál különbözőképpen kell eljárni. A fúrt kutaknál ugyanis nagyon fontos az átmérő, a kis átmérőjű kutak nagy része 4-6 cm-es, míg a nagy átmérőjűek 11 cm-től kezdődnek.

Mit nézzek egy szivattyúnál?

A legfontosabb adatok a teljes manometrikus emelőmagasságot (Hmax), és a maximális szállítási értéket (Qmax).

● A Hmax értéke attól függ, hogy mekkora vízoszlopot képes megemelni a szivattyú, mekkora nyomást generál.

● A Qmax ezzel szemben a maximális vízmennyiséget jelzi, amit a szivattyú továbbítani tud.

 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem