Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Top 5 természetes édesítő az egészséges étkezés jegyében

Manapság (szerencsére) egyre fontosabb szerepet tölt be az emberek életében az egészséges étkezés és a kártékony hozzávalók kerülése. Nincs ez másképp a cukorral sem, ami már sokféleképpen helyettesíthető legyen szó süteményekről, italokról vagy kisebb étkezéseinkről.

Írásunkban a Bodó Méhészet segítségével összeállítottunk egy 5 alternatívából álló listát, amely szereplői a természetes édesítők lesznek.

 

1. Méz

 

 

Kézenfekvő az egyik kedvenc cukor helyettesítővel kezdenünk a listát, hiszen talán ehhez nyúlnak a legtöbben a kristálycukrot kerülők közül. A méz kellemes, lágy állaga és csodás aromás íze miatt nagyszerűen illik süteményekbe, kávékba és smoothiekba is, de teában alkalmazva is megállja a helyét.

 

Nagyszerű tulajdonságainak listáját bővíti immunerősítő hatása, ráadásképp természetéből fakadóan jelen van benne sokféle ásványi anyag és vitamin is, amelyek hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez.

Talán az akácmézet használják a legtöbben, amelynek állaga egészen könnyű és folyékony, míg íze kellemes és nem tolakodó.

 

2. Xilit

 

 

A nyírfacukorként is ismert természetes édesítőszert különféle zöldségekben és gyümölcsökben is tetten érhetjük, ám érdekes módon az emberi szervezetben is előfordul természetes formában. Főként kukoricarostból készítik, de az említett nyírfacukor elnevezés sem „téves”, hiszen először nyírfából vonták ki ezt a sokrétűen felhasználható cukoralkoholt.

Magas forráspontja miatt sütemények és forró italok édesítésére is tökéletesen alkalmas, míg pozitív élettani hatásai segítenek a fogszuvasodás hátráltatásában, de a felső légúti megbetegedések valószínűségét is csökkenti fogyasztása.

 

3. Eritrit

 

 

Az előbb említett xilithez hasonlóan az eritrit is a cukoralkoholok közé sorolható, amely a cukor édesítőerejének nagyjából 70-80%-ával rendelkezik. Természetes formában találkozhatunk vele a körtében és a dinnyében, de különféle sajtok, borok és szószok alkotóelemeként is ismert.

Glikémiás indexe 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják, míg szerkezetéből fakadóan gátolja a gombák szaporodását, így candida diéta során is alkalmazható. Ebből fakadóan előszeretettel alkalmazzák sütőipari termékekben, mert növeli a termékek eltarthatóságát és kis mértékben ízüket is fokozza.

 

4. Stevia

 

 

A jázminkapóca nevű őszirózsaféle leveleiből nyerik ki ezt a természetes édesítőszert, amely a cukornál 300-szor édesebb. A stevia sütés és főzés és pH-változás esetében sem változtatja meg térszerkezetét, így alkalmazásának csupán a képzelet szab határokat.

A listánkon szereplő xilithez és eritrithez hasonlóan kiválóan alkalmas cukorbetegek ételeinek édesítésére, míg antibakteriális és gombaölő hatása miatt a gyógyászatban is alkalmazzák különféle szirupok és gyógyszerek édesítésére, kíméli a gyomrot, sőt akár emésztési problémákat is orvosolhat.

 

5. Juharszirup

 

 

Sokan a palacsinta megkoronázására használják egyfajta édes szószként a juharszirupot, ám ennél sokkal szélesebb felhasználásának módja. Az Észak-Amerikai kontinensen évszázadok óta használják ezt a juharfák megcsapolásával kinyert értékes nedűt, amelyet az őslakos indiánok fedeztek fel.

Íze és állaga a mézéhez hasonló, kellemes és aromás, színe enyhén vöröses-barnás. Pozitív élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, hiszen természetes formában találhatóak benne aminosavak, ásványi anyagok és vitaminok, míg glikémiás indexe jóval alacsonyabb a cukorénál.

Főként az USA-ban és Kanadában honos cukorjuharból nyerik ki, de nem ritka a fekete- és a vörös juharból készült verzió sem.

Az összesített juharszirup világtermelés kb. 80%-át a kanadai Quebec tartománynak köszönhetjük.

 

Ezzel listánk végére értünk, reméljük Te is kipróbálod őket a kristálycukor helyettesítésére!

Az OP Story további érdekes írásait itt találod!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem