Az elmúlt évtizedben az erjesztett élelmiszerek és italok népszerű trenddé váltak az Egyesült Államokban, a világ más részein az erjesztett élelmiszerek évszázadok óta alapvető fontosságúak. A Vegital Webáruházzal most összegyűjtöttük neked azokat az érveket, hogy miért egészséges és mért érdemes fermentálással előállított ételeket fogyasztani!
Mi az a fermentálás?
A fermentálás egy ősi technika az ételek és italok megőrzésére. Fermentálás során a mikroorganizmusok az ételeket és az italokat erjesztik oxigénhiányos környezetben. A baktériumok, élesztők vagy gombák a cukrokat és a keményítőt alkohollá vagy savakká alakítják. Zöldségek esetében az erjesztést a felszínükön természetesen előforduló baktériumok végzik el, ennek a folyamatnak köszönhetően a mikroorganizmusok természetes tartósítószerként működnek, mialatt javítják az ételek ízét és textúráját. Az ennivaló íze jellegzetesen erős, sós és enyhén savanyú lesz. Az erjesztésnél két módot különbözetünk meg: A természetes erjedést, melynek példája a kimchi vagy a savanyú káposzta előállítása, míg a „mesterséges” erjesztést hozzáadott baktérium kultúrákkal indítják meg, mint például a natto, a joghurtok és a sajtok előállítása esetén.
Hasznos tejsavbaktérium forrás
A legtöbb erjesztett élelmiszer hozzájárul azokhoz a baktériumokhoz, amelyek potenciális probiotikum hatással bírnak. Ezek a baktériumok segíthetnek helyreállítani a bélben lévő baktériumok egyensúlyát, támogatják az emésztést és enyhíthetik az emésztési problémákat.
Könnyebben emészthető
Mivel a természetes cukrok és keményítők egy része már lebomlott, az erjesztett ételek könnyebben emészthetők. Például a tejben lévő laktóz erjedés alatt egyszerűbb cukrokra bomlik, ezáltal az laktóz intoleranciában szenvedők számára megkönnyíthetik a joghurt, a kefir és a sajtfélék fogyasztását.
Javítja a tápanyagok elérhetőségét
Amikor bizonyos típusú élelmiszereket fermentálsz, az ételek egészségesebbé válnak, a vitaminok és ásványi anyagok pedig könnyen hozzáférhetőek lesznek. Egyszerűbben: a szójababban található fitinsav gátolhatja a vas és a cink felszívódását. Viszont az erjesztésével eltávolodik ez az anyag, így a fontos ásványi anyagok felszívódását elősegíted.
Javíthatja a hangulatot, oldja a stresszt
Hogyan befolyásolhatják a fermentált élelmiszerek a hangulatot és a viselkedést? A probiotikus baktériumok bizonyos törzsei, melyek az erjesztett élelmiszerekben megtalálhatók, csökkentik a szorongás és a depresszió tüneteit. Egy másik törzs ugyanakkor befolyásolhatja a kortizol termelését, ami minimalizálhatja a stressz fizikai tüneteit.
Támogathatja a szív egészségét
Az erjesztett élelmiszerek fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentik. A mechanizmusának köszönhetően a vérnyomást normalizálja és a koleszterint megfelelő szinten tartja a szervezetben.
A fermentált élelmiszerek vajon mindenki számára biztonságosak?
Ezek az élelmiszerek biztonságosak az emberek többségének, de néhány személy, mint például a hisztamin intoleranciában szenvedők, mellékhatásokat tapasztalhatnak. Továbbá, ha a fermentált ételek újak számodra, vagy nem szoktál a rostban gazdag ételekhez, akkor puffadásos tüneteket tapasztalhatsz. Ha immunhiányos személy vagy mindenképp óvatosabban, a háziorvos vagy egészségügyi szakember irányítása alatt érdemes fogyasztani ezeket az étkeket. Saját erjesztett ételek készítésekor mindig kövesd a receptben leírtakat, és győződj meg róla, hogy steril berendezéseket használsz!
Ha kedvet kaptál egy kis újításhoz és szeretnél minőségibb, egészségesebb ételeket fogyasztani, akkor látogass el a Vegital Webáruház oldalára, ahol minőségi készülékeket, hozzávalókat és termékeket találsz széles választékban!
Szerző: onlinePénztárca