Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Tudod miért egészséges a fermentálás?

Az elmúlt évtizedben az erjesztett élelmiszerek és italok népszerű trenddé váltak az Egyesült Államokban, a világ más részein az erjesztett élelmiszerek évszázadok óta alapvető fontosságúak. A Vegital Webáruházzal most összegyűjtöttük neked azokat az érveket, hogy miért egészséges és mért érdemes fermentálással előállított ételeket fogyasztani!

vegital_fermentalas

Mi az a fermentálás?

A fermentálás egy ősi technika az ételek és italok megőrzésére. Fermentálás során a mikroorganizmusok az ételeket és az italokat erjesztik oxigénhiányos környezetben. A baktériumok, élesztők vagy gombák a cukrokat és a keményítőt alkohollá vagy savakká alakítják. Zöldségek esetében az erjesztést a felszínükön természetesen előforduló baktériumok végzik el, ennek a folyamatnak köszönhetően a mikroorganizmusok természetes tartósítószerként működnek, mialatt javítják az ételek ízét és textúráját. Az ennivaló íze jellegzetesen erős, sós és enyhén savanyú lesz. Az erjesztésnél két módot különbözetünk meg: A természetes erjedést, melynek példája a kimchi vagy a savanyú káposzta előállítása, míg a „mesterséges” erjesztést hozzáadott baktérium kultúrákkal indítják meg, mint például a natto, a joghurtok és a sajtok előállítása esetén.

Hasznos tejsavbaktérium forrás

A legtöbb erjesztett élelmiszer hozzájárul azokhoz a baktériumokhoz, amelyek potenciális probiotikum hatással bírnak. Ezek a baktériumok segíthetnek helyreállítani a bélben lévő baktériumok egyensúlyát, támogatják az emésztést és enyhíthetik az emésztési problémákat.

Könnyebben emészthető

Mivel a természetes cukrok és keményítők egy része már lebomlott, az erjesztett ételek könnyebben emészthetők. Például a tejben lévő laktóz erjedés alatt egyszerűbb cukrokra bomlik, ezáltal az laktóz intoleranciában szenvedők számára megkönnyíthetik a joghurt, a kefir és a sajtfélék fogyasztását.

vegital_fermentalo

Javítja a tápanyagok elérhetőségét

Amikor bizonyos típusú élelmiszereket fermentálsz, az ételek egészségesebbé válnak, a vitaminok és ásványi anyagok pedig könnyen hozzáférhetőek lesznek. Egyszerűbben: a szójababban található fitinsav gátolhatja a vas és a cink felszívódását. Viszont az erjesztésével eltávolodik ez az anyag, így a fontos ásványi anyagok felszívódását elősegíted.

Javíthatja a hangulatot, oldja a stresszt

Hogyan befolyásolhatják a fermentált élelmiszerek a hangulatot és a viselkedést? A probiotikus baktériumok bizonyos törzsei, melyek az erjesztett élelmiszerekben megtalálhatók, csökkentik a szorongás és a depresszió tüneteit. Egy másik törzs ugyanakkor befolyásolhatja a kortizol termelését, ami minimalizálhatja a stressz fizikai tüneteit.

Támogathatja a szív egészségét

Az erjesztett élelmiszerek fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentik. A mechanizmusának köszönhetően a vérnyomást normalizálja és a koleszterint megfelelő szinten tartja a szervezetben.

vegitalt_fermentalt

A fermentált élelmiszerek vajon mindenki számára biztonságosak?

Ezek az élelmiszerek biztonságosak az emberek többségének, de néhány személy, mint például a hisztamin intoleranciában szenvedők, mellékhatásokat tapasztalhatnak. Továbbá, ha a fermentált ételek újak számodra, vagy nem szoktál a rostban gazdag ételekhez, akkor puffadásos tüneteket tapasztalhatsz. Ha immunhiányos személy vagy mindenképp óvatosabban, a háziorvos vagy egészségügyi szakember irányítása alatt érdemes fogyasztani ezeket az étkeket. Saját erjesztett ételek készítésekor mindig kövesd a receptben leírtakat, és győződj meg róla, hogy steril berendezéseket használsz!

Ha kedvet kaptál egy kis újításhoz és szeretnél minőségibb, egészségesebb ételeket fogyasztani, akkor látogass el a Vegital Webáruház oldalára, ahol minőségi készülékeket, hozzávalókat és termékeket találsz széles választékban!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem