Magas B és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Fogyasztása főleg az alábbi esetekben javasolt: reumatikus és ízületi panaszok esetén, vizelethajtónak, vértisztító hatásáért, immunrendszert erősítésre, vérnyomáscsökkentésre, gyomor- és bélhurut esetén, vércukorszint csökkentésre Innováció lényege, hogy a gyógynövényekből cukor alapú extrakcióval és fermentációval kivont gyógynövény hatóanyagokat méhtakarmányként beetetik, és a keletkező méhtermék együttesen hordozza a méz és a gyógynövények előnyös táplálkozás élettani hatásait. A méhek ilyen módszerrel történő ellátása, azok egészségének védelme mellett, olyan méhtermékeket eredményezett, melyek a humán klinikai vizsgálatok során is bizonyították emberekre gyakorolt, kedvező élettani hatásaikat. Árokpartokon, útszéleken a csalán könnyen okozhat kellemetlen perceket. Csíp, de ezt az erejét jóra is tudjuk használni. Nem csak virágja, nektárja értékes, de az egész növény tartalmaz hasznos elemeket, így a Több mint mézet készítő méhek számára összekészített ételben is a csalán teljes testét felhasználják. Íze a spenótéra hasonlít, méze pedig természetesen már nem csíp. Néphagyományok szerint a csalán közismert jótékony hatású: Általánosságban immunrendszer erősítő, roboráló hatású, mint maga a méz is, így csak erősítik egymás pozitív hatásait. Vértisztító hatású, bizonyos mértékben a magas vérnyomás ellen is hat. A reumatikus és ízületi panaszokat enyhíti, közismert gyógymód volt (de még ma is alkalmazzák), hogy a növény friss hajtásaival csapkodják be a fájó testrészeket, ízületet. Általánosságban fájdalomcsökkentő hatású – persze nem az előbbi módszerrel. Vizelethajtó, prosztata megnagyobbodásra is javallott. Vesekő és hólyagkő ellen is érdemes a csípős növényhez fordulni, elősegíti ugyanis a vesehomok kiválását, még mielőtt az követ képezne – jobb megelőzni a bajt. Amerikában évszázadok óta közismert gyógyír allergia ellen, különösen ha gyulladásos tünetekről van szó. A csalán nagyon sok területen alkalmazható mint gyógynövény. Nagyon magas a kalciumtartalma is, így fogyasztásával sokat tehetünk az erős csontokért.
Mutass többet