A panko morzsa tulajdonképpen japán zsemlemorzsa, tempura lisztből. Panko zsemlemorzsaként is említik gyakran. Magyarosan pankó morzsa, Panko zsemlemorzsa néven is keresik.Ez tulajdonképpen nem más, mint kenyérből készült nagy szemcséjű morzsa, amit több mindenhez is felhasználhatunk, de a legtutibb az, ha a rántott húsra kerül - zsemlemorzsa helyett. És akkor mitől annyira különleges a panko morzsa? A morzsa apró darabjainak mérete a többszöröse a zsemlemorzsáénak egy egészen más minőséget kapunk, más állagot. Szerkezete, textúrája szinte pehelyszerű, könnyed, légies. Ez a szerkezet kevésbé jó nedvszívó, mint a mi morzsánk, ebből pedig egyenesen következik, hogy kevesebb olajat képes magába szippantani, így ha ezt használjuk a rántott húshoz, az egy fokkal könnyebb étel lesz. Ráadásul még ropogósabb is, ami nem elhanyagolható fegyvertény a rántott hús, vasárnapi fogás esetében. A japánok könnyű, különleges, aranyszínű tempurái (lisztjei) világszerte ismertek. Ők is készítenek az európaihoz hasonló rántott sertést is – úgy hívják, tonkatszu. A két centiméteres, vagyis elég vastag szeleteket (általában hosszúkarajt) klopfolás nélkül panírozzák. Viszonylag alacsony hőmérsékleten, 150 º C-os olajban sütik, összesen hét-nyolc percig, majd pihentetik. Metéltre vágott zsenge nyers-káposztával, édeskés, szójaalapú szósszal tálalják. A panírozáshoz szintén lisztet, tojást, morzsát használnak, de morzsájuk különleges. Úgy hívják, „panko”, és speciális szárító-aprító gépben készül, fehér-kenyérből. Szilánkszerű, szálkás, száraz pelyhekből áll, az európai morzsánál jóval durvább, így az ezzel készülő panír „sündisznós” lesz, s mivel jóval kevésbé szívja magába az olajat, mint az európai morzsa, rendkívül ropogós és levegős állagot eredményez. Ezért terjedt el a használata az európai csúcsgasztronómiában is. Rántott hús, rántott gomba, túrógombóc, lazac - csak három étel, melyek egész másként néznek ki, ha ezt a kiváló alapanyagot használod készítésükkor. Sokan megpróbálkoznak házilag is elkészíteni, nem lehetetlen, de elég körülményes dolog. Felhasználási javaslat: 1. Egy nagyobb, laposabb tálban keverjük a morzsát (150 g), 2 dL hideg vízzel. jól keverjük ki, és némi sót, és borsot adjuk hozzá. 2 . A panírozandó húsokat, vagy zöldségeket hempergessük meg jól a keverékben. 3. Egy edényben melegítsünk olajat, kb, 180 Celsius fokra, és tegyük belel a panírozott szeleteket, majd süssük aranybarnára. Jó étvágyat! :-) Tipp: keverhetünk a morzsa közé szezámmagot, vagy hántolt tökmagot is, és a végén némi reszelt parmezánsajttal tehető még pikánsabbá. Használjon étolaj helyett szinte teljesen szagtalan, finomított kókuszolajat!
Mutass többet