Bodzalekvár - egy igazi különleges, magyar csemege - akár ajándéknak is jó ötlet. Ez is egy Prémium, magyar gyártású termék, tartósítószerek, és színezék nélkül. 100 g lekvár 60 g bodza felhasználásával készül, azaz 60% gyümölcstartalmú. A benne lévő pektin gondoskodik a tetszetős, zselés állagról. A bodza tulajdonságai: Rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító és immunerősítő hatású. A bodzalekvár nemcsak sütikre, kenyérre kenve kitűnő, de sültek és sajtok mellé is kiváló. A fekete bodza (Sambucus nigra) 3-7 m magasra megnövő cserje, ártéri erdők, cserjések, magas nitrogén tartalmú területek elterjedt növénye. A madarak már felismerték, hogy mennyire finom a bodzabogyó, szívesen segédkeznek a növény elterjesztésében. Egy romépület tetején eltöltött romantikus rigóvacsora és a széthullott magok után nem ritka, hogy a bodza a sanyarú körülmények között is növekedésnek indul. A bodza hatásosságát a népi és a hivatalos gyógyászat is régóta elismeri, ami nem csoda, hiszen levelén, virágán és kérgén kívül csonthéjas bogyója is többféle hatóanyagot tartalmaz: - vitaminokat (A, B és C-vitamint: C-vitamin tartalma több mint duplája a citrusfélékének!) - szerves savakat: folsavat, pantoténsavat - ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor - terpéntartalmú illóolajat - antociánokat (ettől sötétvörös vagy fekete a bodza) Bodzalekvár - miért jó? A bogyóból készült gyógylekvár - attól hogy gyógy, még nagyon finom - enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, meghűléskor erősítő és izzasztó hatású. Isiász, reuma és rákterápiák esetén is egyre inkább divattá vált alkalmazása. Éhségünket hideg bodzalevessel, kedélyünket bodzaborral javíthatjuk. Összetevők: bodza (60 %), cukor, zselésítő anyag: pektin, citromlé sűrítmény Átlagos tápérték 100 g termékben: energia: 866 kJ/206 kcal zsír: 0,1 g szénhidrát: 48 g, ebből cukor: 48 g rost: 2,8 g fehérje: 0,7 g Ismeri további, egészséges és finom lekvárjainkat?
Mutass többet