Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

3 kincs a méhek birodalmából

Bizonyára legtöbbünk tud legalább egy dolgot mondani, amit a méheknek köszönhetünk és valamilyen módon jobbá teszi életünket. Ezek a kis rovarok a fauna gyöngyszemei, gondoljunk csak beporzó képességükre vagy az aranysárga csodára, amely ma már minden háztartásban fontos helyet foglal el. De ez még csak a kezdet, hiszen a méhészek számos dologra rájöttek az évek során, így bukkanhattak rá arra a három kincsre, amely meglapult a hatszögletű méhsejtek belsejében.

Íme, a 3 kincs, amelyet a méheknek köszönhetünk!

 

 

 

A legkézenfekvőbb mind közül: a méz

Bizonyos források szerint az ember már a kőkorban fogyasztott mézet, ám a méztermeléssel a kutatók szerint az ókori egyiptomiak kezdtek el foglalkozni először. Mint tudva levő, a mézet a méhek hozzák létre növényi nektárból, növényi nedvekből és az általuk kiválasztott anyagokból, amelyet lépekben érlelnek és raktároznak. Íze édes a nem kristályosodó gyümölcscukortól, míg különleges aromája és zamata a rovarok által összegyűjtött nektárnak köszönhető.

Manapság már a legkülönfélébb módon használják fel, így sütemények és italok édesítésére, natur kozmetikumok alkotóelemeként, de sebek kezelésére és apiterápiára is tökéletesen alkalmas. Országunkban számos szakember foglalkozik méhekkel és termeléssel, ám a klímaváltozás és a kedvezőtlen körülmények miatt egyre nehezebb a méhészek élete, de szerencsére a kutatók és a termelők együttes erővel védik ezt az évezredes kincset, amely nélkül nem lenne ugyanolyan a reggeli teánk vagy a mézes krémes.

Kedvenc mézeinkért kattints ide!

 

 

Az izgalmas méhpempő

Elsőre furcsán hangzik, ha azt mondjuk a méhek garatmirigyében termelődő anyagnak kiváló hatásai vannak az emberi szervezetre, de ettől még igaz az állítás. A hűha faktort az is fokozza, hogy egyetlen olyan élőlény létezik a Földön, amely egész életében méhpempővel táplálkozik, ez pedig a koronázatlan királynő, a méhanya. Gondoljunk csak bele, ha kolónia legnagyobb becsben tartott tagját ezzel az anyaggal táplálják egész életében, akkor valami igazán komoly dolgot rejthet annak összetétele.

A pempő elképesztően sok jótékony hatású anyagot tartalmaz, hiszen az alkotóelemek között megtaláljuk a B5 és B6 vitamint, C vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, bioperint, neopterint, folsavat, szerint, biotint, piridoxint, pantoténsavat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, 4-hidroxibenzoesavmetilésztert (természetes tartósítószer), gamma – blobulint (immunrendszer serkentő), de antibakteriális és antibiotikus összetevőket is magában foglal.

Ebből kifolyólag a felhasználása is igen sokrétű, hiszen immunerősítő hatása mellett fokozza mindkét nem termékenységét, gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák ízületi fájdalmak enyhítésére, sejtmegújító képessége miatt lassítja az öregedést és ránctalanít, fokozza a vérkeringést és segíti a vérképzést, de ezek mellett növeli a fizikai- és szellemi állóképességet, pozitív hatása van az emésztésre és természetes módon nyugtatja az elmét stresszes időszakokban.

A legmodernebb liofilezéses tartósításnak köszönhetően a méhpempő akár két évig is megőrzi bioaktív tulajdonságait, így nem kell félnünk a jótékony hatások elillanásától. Fogyasztását éhgyomorra ajánlják, frissen, szárítva vagy mézhez keverve.

A 100%-ig természetes méhpempőt itt találod!

 


 

A védelmi rendszer alapja, a propolisz

A ragacsos, gyanta állagú, sárgásbarna anyagot építőanyagnak, szigetelésnek és ragasztónak is használják a méhek, de talán a biológiai védelemben van a legnagyobb szerepe, hiszen a kaptár belsejében lévő magas páratartalom és a 35°C körüli hőmérséklet tökéletes táptalaj lenne a kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák számára, ám a propolisz mindezen fenyegetések ellen megvédi a méhkast és a benne élő méheket is.

Ezek a tulajdonságok az emberi szervezet számára is kiemelkedően fontosnak bizonyultak, ezért már az ókorban is használták a propoliszt fekélyek kezelésére, égési sérülések ápolására és sebek gyógyítására is. E mellett kiválóan alkalmas a szájbetegségek megelőzésében és kezelésében, immunerősítő hatást gyakorol a szervezetre, természetes antibiotikus hatása van és a gombák ellen is tökéletes gyógyírt jelent.

Érdekesség továbbá még, hogy a gyógyászaton és a kozmetikai iparban való felhasználása mellett Antonio Stradivari világhírű hangszereinek ápolására használta a propoliszt, míg manapság fa lazúrok és autóviaszok alapanyagaként is szolgál.

A legfinomabb propoliszos mézért kattints ide!

 

Ezek tehát azok a kincsek, amelyeket a méhek nélkül sosem ismernénk, így amikor legközelebb a szabadban jársz és találkozol, ezzel az apró rovarral ne feledd, hogy nélkülük mennyivel rosszabb hely lenne a világ.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem