Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Az otthoni hajfestés 5 leggyakoribb hibája és hogyan kerüljük el őket

Az otthoni hajfestés izgalmas lehetőségnek ígérkezik arra, különösen ilyenkor tavasszal, hogy újítsuk, frissítsük megjelenésünket, vagy új hajszínekkel kísérletezzünk, mindezt a saját otthonunk kényelméből. Azonban, ha nem vagyunk elég felkészültek, tudatosak és óvatosak, ha nem követjük a megfelelő eljárási szabályokat, akkor könnyen elkövethetünk olyan hibákat, amelyek károsítják hajunkat és csalódást okoznak ezzel. Cikkünkben a fodraszcikkek.hu webshopjának segítségével szeretnénk bemutatni nektek néhány gyakori hibát, amit ilyenkor el lehet követni. Illetve szeretnénk olyan tippeket megosztani, amivel elkerülhető a baleset az otthoni hajfestés művelete alatt. 

Rossz színválasztás

Sajnos sokan nem tudják, hogy hatalmas különbség lehet a hajfesték dobozában látható, mosolygó modell hajszíne és a festett haj valós végeredménye, vagyis az árnyalat között.  Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen alapszínű hajra alkalmazzuk a festéket. Például hiába szeretnénk barna hajra ragyogó szőke festéket felvinni, a végeredmény sokszor csalódást okoz. Az otthoni szőkítést mindenképpen kerüljük, mivel szép szőke tincsek eléréséhez a szalonban alkalmaznak professzionális szőkítőporokat, termékeket. Amelyek hatékonyan távolítják el a haj természetes, vagy mesterséges pigmentjeit, így lehetővé téve a kívánt szőke szín elérését. Majd ezt követően speciális hajápoló szereket alkalmaznak, hajunk védelmének érdekében.

A szőkített haj barnára festése esetében még a fodrászoktól is maximális odafigyelés szükséges. A szőkére festett hajra kent barna hajfesték ugyanis zöld pigmenteket hozhat elő, így a legrosszabb esetben zöldesbarna fürtökkel nézünk majd a tükörbe. A színválasztáskor tehát legyünk nagyon óvatosak. A legjobb, ha a saját hajszínedhez közel álló, vagy annál maximum egy-két árnyalattal sötétebb vagy világosabb árnyalatot választasz. Kiválasztáskor alaposan figyeld meg a színmintát, illetve a mellette található számát is, így sikeresebb eredményt érsz el. Ha bizonytalan vagy, feltétlenül kérd ki szakember segítségét a szín választást illetően. Az ideális szín kiválasztásakor vegyük figyelembe a bőrünk árnyalatát, szemünk színét és a természetes hajszínünket is.

Nem megfelelő előkészítés, előkészület

Talán az egyik leggyakoribb hiba az otthoni hajfestésben, hogy nem készülünk fel megfelelően a hajfestésre. Fontos, hogy tudatosak legyünk és figyelmesen olvassuk el a hajfesték dobozán található utasításokat. A legjobb, ha hajunk alsó részén végzünk egy próbafestést, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kiválasztott szín megfelel-e valóban nekünk. Nemcsak magát a terméket kell előkészíteni, hanem a hajkoronát is. Festés előtt hajunk legyen teljesen tiszta, ne legyen rajta olaj, hajlakk, s gél sem. Ezek a hajápolási termékek, ha fent maradnak, akkor jelentősen befolyásolják a színelnyelési folyamatot, ennek köszönhetően pedig az eredmény egyenetlen eredmény lesz. Célszerű festés előtt 24-48 órával előbb hajat mosni, hogy a festés tiszta, de ne túl száraz hajon történjen. A festést megelőző hetekben fordítsunk nagy figyelmet a haj hidratálására is. A vízhiányos vagy sérült haj egyenetlenül szívja fel a színt, és nem kívánt eredményekhez vezethet. A festés előtti hetekben ajánlatos hidratáló maszkokat felvinni és kiemelt figyelmet fordítani a hajápolásra, hogy minél egészségesebben készüljön fel a festési folyamatokra.

Nem megfelelő alkalmazás

A hajfestéket mindig egyenletesen, precízen kell elosztani a hajon, ahhoz hogy a kívánt eredményt érhessük el. Ne hagyjunk ki részeket vagy ne vigyük fel túl vastagon a festéket egy helyre, mert ez egyenetlen színt eredményezhet a hajon. A festék tökéletes felviteléhez kétségkívül szükséges némi kézügyesség, és rutin. Ha ezekből egyik, vagy mindkettő hiányzik akkor számolni kell azzal, hogy letérsz a vonalról és összekened a füled, homlokod, sőt még az arcot is. Rosszabb esetben környezetet sem kíméled, lecsöpög a padlóra, esetleg a bútorokra. Éppen ezért viselj festés közben olyan ruhát, aminek nem árt meg a festék. Ám a legbiztonságosabb megoldást a festő fólia viselése jelenti. Ezzel nemcsak ruhádat, hanem környezetedet is védeni tudod a csöpögő festék pöttyök ellen. Legyen melletted nedves törlőkendő is, amivel azonnal fel tudod törölni a lecsöppent festéket. Fontos, hogy ne várj vele a hajfestés végéig, addigra ugyanis foltot hagy. Abban az esetben, ha ez megtörténne, használj olajos alapú lemosókat, így könnyedén le tudod oldani bőrödről a pöttyöket. 

Túl sokáig marad fent a festék

Gyakori hibának számít otthon hajfestési műveletek alatt, hogy nem vesszük sokszor figyelembe az időt. Míg a szalonba a szakemberek pontosan figyelik az időt, így otthon sokkal könnyebben lehet megcsúszni vele, pláne, ha időközben sorozatot, filmet nézel, olvasol vagy éppen takarítasz. Ha pedig túl sokáig marad fent a festék, a szín jó eséllyel sötétebb lesz a tervezettnél. Nemcsak a haj árnyalata lesz sötétebb, hanem rosszabb esetben a hajszálak szerkezete is roncsolódni fog. Éppen ezért nagyon fontos betartani a dobozon feltüntetett határidőt.  Ezzel szemben, ha hamarabb mossuk le a festéket, mint az előírt időpont, akkor nem fogja tökéletesen befogni a fürtöket. A hatóidő lejártával mindenképpen alaposan, többször mossuk át a hajunkat, mert a nem megfelelően eltávolított festék könnyen irritálhatja a fejbőrünket is. 

Nem alkalmazunk megfelelő utókezelést

Festés után nagyon fontos feladatunk, hogy hajunkat alaposan és többször öblítsük le, majd ezt követően feltétlenül használjunk színlezáró sampont és kondicionáló terméket. Emellett kerüljük a túl gyakori hajmosást, és próbáljunk meg hajvégápoló termékeket is alkalmazni, hogy megőrizzük a hajunk hidratáltságát és fényét, különösen igénybevett, festett hajkoronák esetében.

Az otthoni hajfestés szórakoztató és pénztárcabarát lehetőség is egyben, ám fontos feladatunk tudatosan felkészülni előtte és minden egyes apró részletre figyeljünk oda, így ezeket a kis baleseteket könnyen elkerülhetjük. Ha sikerül elkerülni ezeket a gyakori hibákat, szép és egészséges hajjal jutalmazhatjuk magunkat, amely minden bizonnyal emelni fogja önbizalmunkat és stílusunkat. Ne felejtsük, a gyakorlat teszi a mestert, tehát ne aggódjunk, ha az első alkalommal nem tökéletes az eredményünk - gyakorlással és türelemmel mindenki megtanulhatja az otthoni hajfestés fortélyait! Látogass el a fodraszcikkek.hu webshopjába, ahol széles választékban találsz meg minden szükséges hajápoló és festéshez szükséges kiegészítő termékeket is. 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem