Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Top 10 chili paprika a kellemestől a pokolian csípősig

Ha erős paprikáról van szó nekünk magyaroknak általában a hegyes erős és a csípős paprika jut eszünkbe, amit nagy apáink magában, kolbásszal karöltve fogyasztottak jóízűen egy pár könnycsepp kíséretében.

Na a mi listánk nem kifejezetten ezekről a zöldségekről fog szólni, hiszen a Fűszeráruház szakértőit segítségül hívva felkutattuk neked azt a 10 chili paprika fajtát, amely meghatározza az erős zöldségek piacát. A lista első felét még a kellemesen fogyasztható kategóriába soroljuk, ám a második fél képviselőinek puszta gondolatától is kiráz a hideg (vagy inkább a meleg) minket, hiszen ezeket a chiliket nem véletlenül olyan jelzőkkel szokták illetni, mint: pokoli, kibírhatatlan, nem emberi vagy tömegpusztító fegyver.

Ám mielőtt belecsapnánk a lecsóba, érdemes megemlíteni egy fontos mértékegységet, amelyeket a kapszaicin tartalmú paprikafélék esetében használnak. Ez a Scoville-skála (SHU), amely megmutatja, hogy az adott paprika mennyi kapszaicint tartalmaz, magyarul mennyire csípős.

 

10. Jalapenho – 5.000 SHU

 

 

Bizonyára ismerős lehet a név, hiszen Európában ez az egyik legelterjedtebb „erős” paprika féle. Azért tettük idézőjelbe jelzőt, mivel a maga 5.000-es Scoville értékével inkább ízesítőnek mondanánk. Lágy, enyhén csípős íze tökéletes alapanyaga sajtszószoknak, mártogatósoknak, de hamburgerekbe és egytálételekbe is szívesen használják a jalapenhot.

 

9. Cayenne-bors – 35.000 SHU

 

 

A chili cayenne különböző, nem túl csípős chili paprikák őrleményének keveréke, amely tökéletesen alkalmas olyan hétköznapi ételek ízesítésére, mint a chilis bab vagy a chili szósz. Íze kellemesen csípős, inkább fűszeresnek mondanánk, a csípős ételek rajongói között nagyon népszerűnek mondható.

 

8. Habanero – kb. 110.000 SHU

 

 

Ha a habaneroról beszélünk, akkor már nyugodtan kijelenthetjük, hogy elérkeztünk az első valóban csípős paprikának mondható versenyzőhöz. Jellegzetes trópusi gyümölcsös ízjegyeket hordoz, emiatt előszeretettel használják egzotikus szószok és halas ételek ízesítőjeként. Porrá őrölve nagyszerű alapja lehet intenzív pácoknak, fűszerkeverékeknek.

 

7. Madárszem chili (Bird eye) – kb. 225.000 SHU

 

 

A madárszem chili Mozambik nemzeti fűszereként az egyik legérdekesebb fajta. Bár íze erőteljes és rendkívül csípős (nem véletlenül tartják Afrika legcsípősebb paprikaféléjének), mégis rendkívül sokféleképpen használják fel. Az afrikai konyha egyik alappillére, húsokhoz, ragukhoz, de krémekhez és szószokhoz is előszeretettel alkalmazzák.

 

6. Szellem chili (Naga Jolokia) – kb. 900.000 SHU

 

 

A naga jolokia már egy igazi nagyágyú, ezt bizonyítja, hogy egészen 2011-ig ez a paprikafajta volt a legerősebb chili a Guinnes rekordok könyvében. Ez a vékonyhéjú, piros színű paprika Indiában lett kinemesítve két másik fajtából (Capsicum Chinese és Capsicum Frutescens), íze szó szerint lélegzetelállító, egészen kis mennyiség alkalmazása is intenzív, kimondottan csípős ízt kölcsönöz ételeinknek.

 

!FIGYELEM!

CSÍPŐSSÉGI RIADÓ! A KÖVETKEZŐ PAPRIKÁK CSAK ERŐS PAPRIKA KEDVELŐKNEK AJÁNLOTTAK!

 

5. Trinidad Scorpion (Butch T) - kb. 1.463.000 SHU

 

 

A Butch Taylor által kreált és nemesített paprika nevét a rajta található skorpió tövis szerű kitüremkedésről kapta. No meg hasonlóan is csípős, mint egy skorpió csípés! A 2011-es Guinnes World rekorder Ausztráliából származik és több kóstoló is úgy hivatkozott rá, hogy ízlelése olyan, mintha megkóstolnánk a napot.

 

4. 7 Pot Primo – kb. 1.469.000 SHU

 

 

A „Kicsi a bors, de erős!” mondás erre a tüzes kis zöldségre tökéletesen igaz. Apró kis hegye már a kóstolás előtt sem néz ki túl jól, ám nemesítője, Troy Primeaux szerint paprikája ereje ellenére zamatosra és felejthetetlenre sikerült. Valószínűleg ezt az ízélményt egy jó ideig mi sem felejtenénk el…

 

3. 7 Pot Douglah – kb. 1.853.900 SHU

 

 

Gondolnád, hogy a világ egyik legerősebb paprikája még csak nem is piros, sárga vagy zöld színű? Pedig a mérges kis Douglah barna színű, de ez ne tévesszen meg senkit, ereje olyan, minta az Etna vulkán apró másába harapnánk. Elképesztően markáns és szinte már fájdalmasan csípős íze inkább megrázó, mintsem jó élmény, de aki egy igazán különleges chili paprikára vágyik, annak a 7 Pot Douglah a tökéletes választás!

 

2. Carolina Reaper – kb. 2.200.000 SHU

 

 

Nevéhez méltóan (reaper – kaszás) éles fegyverként vág bele az ember nyelvébe a kóstolást követően ez az apró, vörös ördög. Küllemre hasonlít a már említett 7 Pot Primora, ám színe sokkal pirosabb, míg felülete érdesebb és durvább. Ha csupán arra gondolunk, hogy jelen példányunk cirka 210 szer csípősebb, mint egy jalapenho, nagyjából szemléltethetjük, milyen élmény lehet egy harmadik típusú találkozás ezzel a szörnyeteggel. Máig ezt a típust tartják a Világ legerősebb paprikájának.

 

1. Pepper X – kb. 4.000.000 SHU

 

 

Ezzel elérkeztünk a lista leg pokolibb tagjához, a titokzatos Pepper X-hez. Elképesztően keveset tudunk erről a fajtáról, létrehozója hétpecsétes titokként őrzi eredetét és a nemesítés menetének lépéseit. Több forrás szerint a Pepper X akár két-háromszor is erősebb lehet a Carolina Reapernél, míg a csípős íz az elfogyasztás után akár 48 órán keresztül is érezhető marad. Hivatalos bevizsgálásra még nem volt lehetősége a szakértőknek, de már több hitelesnek tartott forrás is azt bizonyítja, hogy a titokzatos Pepper X akár 4.000.000 feletti értéket is elérhet a Scoville-skálán.

 

A listán említett csípős paprikák közül sokat megtaláltok a Fűszeráruház portékájában! Ha tetszett a cikk olvasd az OP Storyt és dobj egy lájkot Facebook oldalunkra!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem