Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü
termek-kep
Trixie Koala Toy - játék macskák részére macskamentával (12cm)

Mi a macskamenta?

A macskamenta, tudományos nevén Nepeta cataria, egy évelő növény, amely a mentafélék családjába tartozik. Különösen népszerű a macskák körében, mert tartalmaz egy nepetalakton nevű vegyületet, ami intenzív reakciót vált ki a macskákból. Egyes cicákat láthatóan mámorítja és játékosabbá teszi.

A macska menta nem csak a macskák számára vonzó. Az emberek is használják kerti növényként, mivel vonzza a beporzókat, és távol tart bizonyos kártevőket. Emellett a leveléből készült tea nyugtatóként és enyhe fájdalomcsillapítóként is használható.

A szárított macskamentával gyakran tömnek ki cica játékokat, párnákat, vagy alkalmazzák simán szórható formában is, hogy serkentsék a macskák játékos ösztöneit. 

A macskamenta hatásai

A macskák körülbelül 50-70%-ára van hatással a macskamenta. Gyakran serkenti a macskák játékösztönét, ami aktívabb és játékosabb viselkedéshez vezethet. Ezek a macskák hemperegnek, dörgölőznek a növényhez, mámoros, játékos kedvűek és nagyon aktívak lesznek tőle. Egyes állatok hangosan nyávoghatnak vagy intenzívebben dorombolhatnak tőle. 

Ez a hatás általában 10-15 percig tart, utána a macska egy időre elveszíti érdeklődését a növény iránt.

Hatása az emberekre

A macskamenta az emberekre is hatással van, bár ezek a hatások jelentősen eltérnek a macskáknál tapasztalhatóktól. Az emberek leginkább a gyógyászati és aromaterápiás tulajdonságai miatt kedvelik. A növény illóolajai és egyéb vegyületei nyugtató és enyhe fájdalomcsillapító hatásokkal bírnak. Gyakran használják teaként, ami segíthet az emésztési problémák enyhítésében, a fejfájás csökkentésében, és általánosan relaxáló hatást gyakorolhat. Ezenkívül alkalmazható a stressz és a szorongás enyhítésére is. Hatásai enyhék, és nem mindenki számára egyformán hatékonyak. Használata előtt mindig érdemes konzultálni egy orvossal, különösen, ha gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatos kérdések merülnek fel.

A macskamenta biztonságos adagolása

A macskamenta általában teljesen biztonságos a cicádnak, feltéve, ha mértékkel adod nekiHatása ideiglenes, hamar elmúlik. Ha túl sokat kap belőle, izgalmat vagy idegességet okozhat neki, és ha túl gyakran találkozik vele, akkor később már nem biztos, hogy érzékeny lesz rá.

Ha például macskamentás játékot vagy párnát használsz, csak néha tedd elé, ne hagyd, hogy állandóan hozzáférjen. Ha szárított macskamentát használsz, csak egy kis mennyiséget szórj oda, ahol játszhat vele. Ugyanez érvényes a spray és párologtató változatokra is. 

Minden macska más és más. Figyeld a cicád reakcióját, és annak megfelelően adj neki belőle. 

Mérgező?

A macskamenta nem mérgező a macskák számára, és a legtöbb esetben nincs semmilyen negatív mellékhatása. Viszont, mint minden másnál, itt is fontos, hogy ne vigyük túlzásba.

Ha bármi kétséged van a macskamenta használatát illetően, bátran kérd ki az állatorvos tanácsát. 

Okozhat-e függőséget?

A macskamenta nem okoz függőséget sem a macskáknak, sem az embereknek. Bár a macskák gyakran nagyon érdeklődnek a macskamenta iránt, ez nem jelent függőséget, csupán egy természetes ösztönös reakció. 

Szerencsére az embereknek sem kell aggódniuk miatta, ugyanis hatóanyagai nem tartoznak a függőséget okozó vegyületek közé.

Miért szeretik a macskák?

A macskák vonzódása a macskamentához egy igazán érdekes jelenség, amit a növényben található nepetalakton okoz. Ez a vegyület olyan hatást vált ki a macskák agyában, ami hasonló a valódi feromonok okozta érzésekhez. Ezért van az, hogy amikor a cicád a macskamenta közelében van, az illata stimulálja az agyának azon részét, ami a boldogság és az öröm érzéseit szabályozza.

A nepetalakton egyfajta ideiglenes eufóriát okoz, ami nagyon élvezetes nekik. Ez azonban nem minden macskánál ugyanolyan erős, egyesek teljesen immunisak lehetnek rá.

Macskamentás játékok

A macskamentás játékokat nagyon kedvelik a macskák, és szerencsére a kisállateledel és -felszerelés üzletekben sokféle játék kapható ezzel kitömve. A játékok lehetnek plüssök, labdák, vagy akár kis párnák, amikbe macskamentát tömnek. Léteznek emellett különböző macskamenta spay- és párologtató készítmények is.

A macskamentás játékok remek eszközei annak, hogy serkentsd a macskád fizikai és mentális aktivitását. Még egy lustább macska is rávehető egy kis mozgásra egy macskamentával töltött játékkal, így könnyen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott életmódhoz. 

+ TIPP: új eszközökhöz szoktatás

Amellett, hogy a macskamenta eufórikus élményt okozhat a cicádnak, kiváló eszköz lehet arra is, ha új párnát, fekhelyet, kaparót vagy bútort vennél neki. Leggyakrabban ugyanis az új eszközökhöz ennek segítségével lehet rávenni arra, hogy rendeltetés-szerűen használatba vegye. Ha például a cicád rendszeresen kaparja a bútoraidat, a macskamentával leszórt kaparó kiváló segítséget nyújt abban, hogy a bútor tönkretételéről leszoktasd őt. Persze, minden macska más és más. A hatékony átszoktatáshoz meg kell találnod azt a kaparót, amire ő szívesen lecseréli a már megkedvelt kanapédat. 

Mutass többet

Termék ár: 
1.210 Ft
op-logo
A termék vásárlása után 7.000 Ft visszajár onlinePénztárcádba
Tovább a webáruházba
Ez a termék megrendelhető a(z) ZooPlanet webáruházban.
A magyar vásárlók eddig megspóroltak
988.831.500 Ft-ot
onlinePénztárcájukkal több mint 590 korrekt magyar webáruházban.
Létrehozom új onlinePénztárcám ajándék 1.000 Ft-al!
Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem