Felhasználási ötletek fürdőbombák készítéséhez, takarításhoz, vízkőoldáshoz, pH-beállításához kozmetikumokban, környezetbarát mosáshoz öblítőként alkalmazva, élelmiszerek ízesítéséhez.
AZONOSÍTÁS
INCI Citric acidCAS 77-92-9EINECS 201-069-1
FELHASZNÁLÁS
A citromsavat megtaláljuk a legtöbb gyümölcsben, de a citrusfélék tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben. A citromsav egy szerves sav, univerzális, rengeteg felhasználási területtel rendelkezik.
Többek között használhatjuk adalékanyagként élelmiszerekben, antioxidánsként.
Használhatjuk a citromsavat a kozmetikai termékeinkben pH beállításhoz, vagy fürdőbombáinkban.
Készíthetünk belőle hatékony és környezetbarát tisztítószert is, ha feloldjuk vízben és adunk hozzá néhány csepp mosogatószert. Ezt a készítményt szórófejes flakonba téve nagyszerű szaniter tisztítót kapunk. 1 liter vízhez kb 30-50 gramm citromsav szükséges. Makacsabb szennyeződések eltávolításához készíthetünk töményebb oldatot is, de vigyázzunk arra, hogy ne kerüljön szembe.
A citromsav kiválóan alkalmas háztartási készülékek (kávé- és teafőzők, egyéb kisgépek) vízkőmentesítésére. Óvatosan használjuk, mert nagy mennyiségben erősen savas kémhatású lehet és könnyen megmarhatja a gyengébb fémeket. Ha töményebb oldatot készítünk. akkor rövidebb ideig áztassuk a benne a tisztítandó tárgyat. Az öblítésről minden esetben gondoskodjunk.
A citromsavval készíthetünk környezetbarát öblítőt is. A citromsavat feloldjuk vízben, majd a mosógép öblítő rekeszébe töltjük. A ruha élénkebb színű, puhább tapintású lesz tőle. Használhatjuk mosóparfümmel, illó- vagy illatolajjal.
A citromsavas készítményeket alumínium tárgyak tisztításához soha ne használjuk. Tárolás alumínium tároló edényt ne használjunk.
A citromsavat közvetlen napfénytől és melegtől védett, száraz helyen kell tárolni. Meleg hatására a citromsav összeáll, ez a citromsav minőségére nincs hatással, ám nehéz adagolni mert kapunk egy nagy darab citromsavat amit reszelgethetünk, vagy oldhatjuk egészben. Tehát a meleg kerülendő.
MEGJELENÉS
A citromsav vízben könnyen oldódik, oldata savanyú ízű és savas kémhatású.
ELŐÁLLÍTÁS
A citrom levét tojásfehérjével derítik, kalcium-karbonáttal, kalcium-hidroxiddal telítik. Forraláskor a kalcium-citrát dús fehér csapadék alakjában leválik. A csapadékot még forrón a folyadéktól elválasztják, forró vízzel kimossák és centrifugális gépekben megszikkasztják. Az így kapott kalcium-citrátot keverőgépekben, amelyek ólommal vannak bevonva, híg kénsavval melegen elbontják. A kalcium-szulfátról leszűrt citromsav oldatot szabad tűzön, majd vákuum-készülékekben besűrítik és kikristályosodó, még tisztátlan citromsavat vízből újból átkristályosítva megtisztítják.
Mutass többet