Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü
termek-kep
Mushi Shiitake gomba kivonat kapszula 60 db

Shiitake gomba kivonat (Lentinula Edodes) 40% poliszcaharid tartalommal.

A shiitake gombát a hagyományos kínai és japán gyógyászatban évezredek óta használják a váladékkal járó betegségek gyógyítására, a keringési rendszer erősítésére és az általános energiaszint növelésére. Manapság elterjedt immunerősítő, valamint keringési rendellenességek idején is alkalmazzák.

Shiitake gomba kivonat, ez élet elixírje

A shiitake gomba (találkozhatunk még shitake és siitake írásmóddal is, latin neve Lentinula Edodes) igen elterjedt. Étkezési és gyógyítási célokra egyaránt használják a távol-keleten, Kínában, Dél-Koreában. Japánban évtizedek óta kutatják gyógyhatásait. A keleti orvoslásban vértisztító, vérkeringést javító és öregedést gátló hatása miatt hagyományos szernek számít. A magyar közönség Dr Fachet József munkásságának  köszönhetően ismerkedhetett meg gyógyhatásaival. A professzor kezdte el hazánkban kutatni a shiitake gomba hatóanyaga, a lentinán hatásait.

Jellemzői

A shiitake gyógygomba a távol-keleten őshonos, ahol elsősorban lombos erdőkben, keményfák kidőlt törzsein élősködik. Mintegy 200 alfaja az egész világon elterjedt, Európát, Afrikát és a sarkvidékeket kivéve. Kalapja barnás színű, a kifejlett példányoknál 5 és 10 cm közötti méretű. Illata és íze jellegzetes, kellemes, némi umamis felhanggal, mely miatt a gasztronómia elkötelezett rajongói körében is kimondottan népszerű. Ugyancsak ennek köszönhető, hogy ma már az egész világon termesztik.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint feltölti a chit, táplálja a vért, oldja a szervezetben a nedvességet és nyálkát. Már i.sz. 199-ből vannak róla feljegyzések. A kalandozó japán törzsek egyike ajándékként vitte a shiitakét, a gombák királynőjét, a japán császárnak. Az élet elixírjének tartották. A Szung dinasztia (960-1276) idejéből származó írásos emlékek bizonyítják, hogy szervezetten termesztették.

Egészséges, természetes ásványi anyag forrás

Emberi fogyasztásra elsősorban a kalapja alkalmas, tönkje ugyanis nem puhul meg az elkészítés során, ám így is kitűnően használható például zöldség-alaplevek készítéséhez. A legjobb minőségű gomba kalapja fényes világosbarna, fehér piheszerű pöttyökkel, kerek és vastag, a lemezei pedig fehérek. Amennyiben szárított gombát veszünk, inkább egész kalapos változatokat keressünk, felhasználás előtt pedig legalább fél órára áztassuk meleg vízbe.

Kimondottan diétás ételnek számít, 100 gramm nyers shiitake gomba csupán 34 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor szárítva 296-ot. Magas viszont a beltartalmi értéke, hiszen nagy mennyiségű élelmi rostot, kevés cukrot, fehérjét, folsavat, niacint, riboflavint, szterolokat, B6, C és D vitamint, kalciumot, káliumot, rezet, mangánt, cinket, szelént is tartalmaz. Valóságos vitamin- és ásványi-anyag bomba.

Nem mérgező, azonban porát belélegezve asztmatikus reakciókat válthat ki, míg bőrrel érintkezve ekcéma-szerű, gyulladásos tüneteket válthat ki. Ezek a tünetek jellemzően azoknál lépnek fel, akik napi szinten érintkeznek a shiitake gombával, például termesztésével foglalkoznak.

A Shiitake gomba gyógyhatása

A shiitake legfontosabb hatóanyaga a lentinán, egy főleg β-glükánokból álló poliszacharid, vagyis többszörösen összetett szénhidrát-molekula. Kínában, Dél-Koreában és Japánban évtizedek óta alkalmazzák vírusfertőzések (pl. herpesz, polio, hepatitisz, HIV) és különféle daganatos megbetegedések kezelésére. Számos kutatás bizonyítja antivirális hatását,  illetve immunostimuláns tulajdonságait. 

Tisztítja az emésztőrendszert és az ereket, csökkenti a koleszterinszintet, emellett gyulladás- és vérnyomás-csökkentőként is hatásos. A daganatos megbetegedések során megfigyelt hatása kettős: bizonyos fehérvérsejtek működését (pl. fagociták) csökkenti, míg mások (pl. CD4 sejtek) aktivitását növeli, ezért nem alkalmazható immunszupresszív készítményekkel egy időben. Ugyanakkor, habár a daganatos megbetegedés megszüntetésére, a tumorsejtek elpusztítására nem képes, alkalmazásával jelentősen javulnak a daganatos betegek életkilátásai, illetve használata mellett az áttétek kialakulásának az esélye is nagymértékben csökken.

Öregedést gátló hatását két tulajdonságának köszönheti, elsősorban a már föntebb említett immunerősítő hatásnak, hiszen pontosan azon immunsejtek működését segíti elő, amelyek az öregedő szervezetben már nem, vagy kevésbé termelődnek. Másfelől igen erős antioxidáns, amely nem csak védi a szervezetet az oxidatív stressz okozta károsodástól, de védi és regenerálja is a sejteket. Az öregedéssel tehát több fronton veszi fel a harcot, hiszen ezek mellett a már fent említett, értisztító és vérkeringést javító hatásával is hozzájárul az idősödő szervezet megfelelő működéséhez.

A shiitake gomba kivonat a jövő kulcsa?

Azon kívül, hogy élelmiszer és gyógygomba, egy másik, egyre fontosabb tulajdonsággal is rendelkezik: képes ugyanis a fák sejtfalát alkotó, a növény tartásáért és merevségéért felelős lignint lebontani. Miért fontos ez? A bioetanol előállítása során pontosan a lignin miatt nem tudják a hulladék fát hatékonyan felhasználni, lebontani. Az Egyesült Államokban egy nemzetközi, magyar tagokkal is rendelkező kutatócsoport éppen ezért vizsgálja a shiitakét, annak génszerkezetét, és hogy hogyan tudnánk ezt a különleges képességét reprodukálni. Amennyiben sikerrel járnak, nem csak génkezelt, speciális fűfélékből lehet majd hatékonyan üzemanyagot előállítani, hanem gyakorlatilag bármely növényi hulladékból.

Mára a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően a shiitake a világ második legelterjedtebb gombafajtája, amely amellett, hogy gyógygombaként számtalan táplálék-kiegészítő és gyógyszer alapanyaga, élelmiszerként is egyre keresettebb, sőt éppen az öregedési folyamatokat gátló hatása miatt ma már kozmetikumok alapanyagaként is előfordul.

vegan kapszula  Vegán kapszulában!

természetes összetevők Kizárólag természetes eredetű hatóanyagok!

Összetevők

shiitake gomba kivonat 250 mg
– poliszacharid tartalom min. 40%
Aktív hatóanyag tartalom 1 kapszulában

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-metilcellulóz, rizs kivonat, rizs maghéj, gumiarábikum (természetes stabilizátor),  napraforgóolaj, kolloid szilícium-dioxid (csomósodásgátló anyag).

26,76 g / 60 db 0,446 g-os kapszula

Kiszerelés 60 kapszula
Adagolás Felnőtteknek naponta 1-3 kapszula
OGYÉI

27658/2021

 

Ez a termék 5-10:1 arányú kivonatot tartalmaz, vagyis a hatóanyagtartalma legalább ötször magasabb az őrleményekhez, gombaporokhoz képest. Kizárólag természetes eredetű hatóanyagokat tartalmaz!

Tárolás, egyéb információk

Fogyasztást követően a flakon visszazárása ajánlott. A terméket kisgyermekek elől el kell zárni. A fogyasztásra ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. Amennyiben a gombakivonatra allergiás, a készítményt ne fogyassza!

Mutass többet

Termék ár: 
5.490 Ft
op-logo
A termék vásárlása után 5.000 Ft visszajár onlinePénztárcádba
Tovább a webáruházba
Ez a termék megrendelhető a(z) Legjobbáru.hu webáruházban.
Termékek Neked
Szórakoztatóelektronika (Xbox, Playstation, Fényképezőgép stb..)
Háztartási gépek
Cipő (sportcipő, csizma, alkalmi cipő stb..)
A magyar vásárlók eddig megspóroltak
990.264.500 Ft-ot
onlinePénztárcájukkal több mint 590 korrekt magyar webáruházban.
Létrehozom új onlinePénztárcám ajándék 1.000 Ft-al!
Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem