Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü
termek-kep
Tiszta Bourbon vanília kivonat, koncentrátum 50 mL
A Bourbon vanília talán a legértékesebb, és legjobb minőségű vanília a világon. Tiszta Bourbon eredeti vanília kivonat, esszencia 50 mL. A természetes kivonatok szigorúan szabályozottak mind az Európai Unióban, mind az Amerikai Egyesült Államokban. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság előírja, hogy TISZTÁNAK nevezhetők azok a kivonatok, amelyek ízei csak a fő ízesítő összetevőből (esetünkben vanília, kávé, citrom, menta vagy narancs) származnak, és amelyekhez semmilyen más aromát nem adtak hozzá. Bourbon vanilia kivonat - Termékleírás Kiváló minőségű, 100%-ban természetes kivonat desszertek, sütemények vagy italok ízesítésére szolgál. A kivonatot a Bourbon vanília hüvelyben található több mint 300 aromás komponens lassú hideg extrakciójával nyerik. A kivonat aromája finom, édes és összetéveszthetetlen. Tartalmazhat magokat vagy a gyártási folyamatban használt vaníliahüvelyből származó üledéket is összetevők: kivonat Madagaszkár Bourbon vaníliarúdból (Vanilla planifolia), alkohol (min. 35%), víz, finomítatlan nádcukor. Felhasználási javaslat: Közvetlenül is hozzáadhatjuk, vagy használhatjuk fagylalt készítéséhez, süteményekbe, tortákhoz ha a fantasztikus vaníliarúd ízére vágyunk. Felhasználási javaslatunk 500 grammonként egy kanál kivonat, de nem jelent gondot több kivonat használata, ha erősebb ízre vágyunk. Bár maga a vanília Mexikóból származik, jelenleg a prémium minőséget jelentő Bourbon típus elsődleges termőhelye Madagaszkár. Másik, ismert változata a tahiti vanília. Ez kissé ráncosabb, és rövidebb is annál. Kb. 2 x szélesebb, és vörösebb a színe. Ínyencek szerint a Vanilla tahitiensis virágillatú, édeskés, amíg a Vanilla planifolia (a Bourbon-vanília) sötétebb árnyalatú, kevésbé édes, és rögtön „hozza” a jól megszokott, vanillinben gazdag ízvilágot. Oldalunkon, a receptek között találhasz is néhány tuti tippet, a fehasználását illetően. Hol termesztik? Az elsőt Polinéziában, Tahiti szigetén, a másodikat Madagaszkáron, illetve Réunion szigetén termesztik, s mivel ez utóbbi neve sokáig Íle Bourbon volt, innen származik a név. Itt termelik a világ vaníliaszükségletének 70%-át. Tulajdonképpen ez egy ehető orchidea féleség. A Napkirály idején Franciaországban vágykeltő hatást tulajdonítottak ennek fűszernek, de a parfümiparban is jelentős szerepet kapott egyedi, semmi mással össze nem téveszthető illata miatt. Egy kis történelem: A 1600-as években a vanília utáni kereslet egyáltalán nem csökkent. Spanyolországnak ez egy szerencsé állapot volt, hiszen a fűszerkereskedelmüket erősítette és az államkasszát dagasztotta. Az állandó verseny Portugáliával, hogy gyorsabban eljussanak a „Fűszerszigetekre” az Indiai Óceánon át ebben az időben már vesztésre állt. A portugálok velük szemben a keleti utat választották. Az afrikai kontinenst megkerülve ekkor már támaszpontokat alakítottak ki. Sofala / Kelet Afrika, Goa/India és Malakk/Dél- Kelet-Ázsiában és így biztosították maguknak az egyeduralmat a fűszerkereskedelemben, míg a spanyolok által választott nyugati út Közép-Amerikán keresztül nem hozta a remélt lerövidítést a Kelet-indiai szigetekhez. A vaníliával Spanyolország is részt vett ebben az óriási fűszerpiacban, annál is inkább, mivel a vanília rudak csak Mexikóban teremtek. Itt él ugyanis az a speciális kolibrifajta, amely képes nektárkeresés közben ennek az orchideavirágnak a megtermékenyítésére. A vanília az egyetlen ehető orchideafajta. Mexikó keleti részéről származik, ahol akár igen magasra is megnő. Formáját tekintve olyan, mint a zöldbab, ám a tokban számtalan magocska rejtőzik. A vanília nemcsak azért drága, mert ritka (a méhek hiánya miatt sok helyütt kézzel kell beporozni), hanem mert rendkívül munkaigényes. Már a „szüret” időpontja is titokzatos. Aztán hátravan még a neheze. Hogyan készül? A leszedett, és furcs módon, ízetlen termést rövid ideig fatüzelésű kemencében, vagy forró, tiszta víz hőkezelik, majd napon aszalják, és megvárják, amíg egészen átforrósodik. Aztán gyapjútakarókba csavarva (vagy fémdobozokba zárva) „izzasztják” és további hat hónapig erjesztik, frementálják. A vaníliarúd ekkor nyeri el végső, sötétbarna-feketés színét. Mire a kereskedőhöz kerül, 5-6 kg vaníliából legfeljebb 1 kg lesz, majd a legvégső válogatás után még ennél is kevesebb. Eredeti Bourbon vanília kivonat, melyet három féle módon forgalmaznak: Vaníliarúd. Ha a sütemény csak enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) használható. Hosszába ketté kell vágva a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni (a főzés végén érdemes a héjat eltávolítani). Vanilia kivonat. Előállításához alkoholos folyadékban főzik a rudakat. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben hajlamos elpárologni. Az étel íze nagyon hasonló tiszta, természetes vaníliakivonatot használva, mint vaníliarúddal, de az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad bizonyos ételekben. Vaníliás cukor. Legegyszerűbb előállítási módja, hogy a rudakat, vagy az elhasznált héjakat a cukorban hosszasan pihentetjük. Íze kevésbé komplex, mint a vagy a rúd íze. Nem tévesztendő össze a vanilin cukorral, ami egy iparilag előállított, a vaníliát megközelítő ízt kölcsönöz a cukornak. Miért ennyire drága? 2017 Márciusban hatalmas pusztítást végzett Madagaszkáron az Enawo hurrikán, s ennek következtében az ottani vaníliaültetvények 30 százaléka is elpusztult. Mivel a kereslet óriási erre a termékre, az árak az utóbbi időben az egekbe szöktek. Ez a természetes Bourbon vanilia kivonat adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaz! Szóval, igazán finom sütit akar sütni, el akarja kápráztatni családját, és nem egy áruházi utánzattal készítené el, ez egy remek választás lehet Önnek. Az európai konyhában a Bourbon-vanília a népszerűbb. Egyrészt ötödébe kerül (bár így sem mondható olcsónak), remekül harmonizál az édességek ízével. Különleges, egyedi ízt kölcsönöz a süteményeknek, befőtteknek és szószoknak. Ráadásul, remekül harmonizál az édességek ízével (nélküle elképzelhetetlen a madártej, a vaníliafagylalt) és illeszkedik a sós fogásokhoz is. Vigyázt, hamisítják! Mivel a fentiek szerint is vanília ritka kincs – nem csoda, hogy régóta hamisítják. Előállították már burgonyavirágból, perubalzsamból, a bükkfa és a hársfa kérgéből, növényi gyantákból is, ám ennél sokkal egyszerűbb a laboratóriumi eljárás. A metil-vanillin, a természetes vanília használható alapanyaga valójában egy aromás aldehid (1876-ban egy eugenol nevű vegyi anyagból állították először elő) és a nevét még leírni is szörnyű: 4-hidroxi-3-metoxibenzaldehid. Látta már egyedi recept gyűjteményünket? Vanília kivonat cukor nélkül Származási hely: Madagaszkár
Mutass többet

Termék ár: 
4.599 Ft
op-logo
A termék vásárlása után 5.000 Ft visszajár onlinePénztárcádba
Tovább a webáruházba
Ez a termék megrendelhető a(z) Magzsola webáruházban.
Termékek Neked
Cipő (sportcipő, csizma, alkalmi cipő stb..)
Ruha (sportruházat, alkalmiruházat, farmer stb..)
Háztartási gépek
A magyar vásárlók eddig megspóroltak
990.007.500 Ft-ot
onlinePénztárcájukkal több mint 590 korrekt magyar webáruházban.
Létrehozom új onlinePénztárcám ajándék 1.000 Ft-al!
Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem