Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Milyen gyakran javasolt az autóban található kenőanyagok és folyadékok cseréje?

Egy átlagos autós minden bizonnyal meg tud nevezni legalább két olyan folyékony komponensét járművének, amiket bizony rendszeres időközönként kell cserélni, utántölteni. Ez bizony a motorolaj és a szélvédőmosó folyadék, ezekkel áll kivétel nélkül minden belsőégésű motorral ellátott autó tulajdonosa kapcsolatban. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy ennél sokkal többről van szó, nem csupán ez a kettő fajta szorul időnkénti ellenőrzésre, esetenként cserére.

A továbbiakban az olajshop.hu webáruház blogja alapján végigmegyünk a különböző kenőanyagok és folyadékok szerepén, csereintervallumán.

olajshop_olaj

Motorolaj

Mint már korábban feltételeztem, szerintem a motorolaj senki számára nem újdonság, hiszen központi szereppel bíró komponens, és csereperiódusa is meglehetősen frekventált. A gyártók által saját modelleikre előírt intervallum általában 15 és 30 ezer kilométer között szokott lenni, azonban ezt csak a legideálisabb esetekben javasolt betartani. Ideális alatt a heti rendszerességű egyhuzamban hosszabb távot értjük, ami lehetőleg lakott területen kívül, jobb esetben autópályán történik. Nem ideálisnak a városi közlekedés mondható, hiszen sok esetben a dugóban való araszolás és részét képezi, ami kifejezetten ártalmas autónk számára. Ha jót szeretnénk járművünknek, a híres 10.000km/fél év (attól függ melyik jön el előbb) egy biztonságos aranyközépútnak tekinthető.

olajshop

Váltóolaj

Minden bizonnyal akadnak olyanok, akiket a váltóolaj meglepetésként érhet, azonban ennek a cseréje is fontos, hiszen a motor után a váltó az egyik legmeghatározóbb alkatrész. Bizonyos modelleknél arra hivatkoznak a gyártók, hogy az autóban található váltóolajat nem szükséges cserélni, ezt legtöbb esetben a szintetikus olajjal indokolják, azonban ilyen esetekben is szükséges, hogy bizonyos kilométer után megtörténjen a csere. Hagyományos hidromechanikus automata váltók esetében ez általában 80.000km szokott lenni, míg egy CVT-nél a gyártó által is előírt 100.000km a kötelező periódus. A duplakuplungos automata és sima kéziváltók esetében ez az intervallum 50-60.000km.

olajshop_folyadek

Fék- és hűtőfolyadék

Ez a két folyadék általában rendkívül el van hanyagolva, hiába a betöltött szerepük, nem szoktak rájuk odafigyelni. Annak érdekében, hogy a fékrendszer megfelelően működjön, és ne csökkenjen a folyadék forráspontja, 2-3 évente ellenőrizni kell a rendszert, és cserélni az elöregedett fékfolyadékot. A hűtőfolyadék esetében a cserét elég 4 évente vagy 100-150.000 kilométerenként beiktatni, ilyenkor pedig szükséges a teljes hűtőrendszert is átmosni, annak érdekében, hogy a lerakódások és szennyeződések kitisztuljanak.

Rengeteget köszönhetünk az autónknak, itt az ideje, hogy megháláljuk az értünk tett munkáját azzal, hogy friss kenőanyaggal és folyadékkal látjuk el a szükséges időközökben!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem